Golflessen

Golflessen zijn enorm populair geworden de afgelopen jaren en dan vooral de golfles voor beginners. In dit golf artikel aandacht voor golflessen in Nederland en de diverse locaties waar je golfles kunt volgen. We hebben goedkope golfles aanbiedingen en golfbanen die korting geven op golflessen. Daarnaast handige tips voor beginnende en gevorderde golfer die een golfles willen volgen of hun golfspel willen verbeteren!

Golflessen Nederland

Golfles aanbieding Amsterdam, indoor golfles, prive golfles of GVB halen zijn allemaal veel gezochte opdrachten binnen Google en andere zoekmachines. Misschien is het daarom handig om de verschillende onderwerpen even te knippen. We gaan het over het volgende hebben:

  • GVB halen
  • Golfles voor beginners
  • Golfles voor gevorderde
  • Golflessen Nederland (locaties)
  • Golfles aanbiedingen

GVB halen

Het GVB ofwel golfvaardigheidsbewijs is bij veel golfclubs verplicht voordat je op een golfbaan mag golfen. De golfbaanpermissie kun je halen na het volgen van een aantal golflessen. We geven je graag wat meer info over het handicap 54 of golfvaardigheidsbewijs.

Van baanpermissie naar handicap 54 (GVB)

Golfes

Vind je golf na een eerste kennismaking leuk? Dan kun je lessen boeken bij de leraar van de clinic of introductieles of bij een andere golfprofessional (golfleraar) in de buurt.
Een pro geeft individuele lessen maar ook groepslessen. Een individuele les kost vaak zo’n 25 euro per uur, groepslessen zijn goedkoper. Het voordeel van een groepsles golf is dat je meteen andere golfers ontmoet waarmee je later misschien kunt golfen.

Golfbaanpermissie

Op sommige kortere golfbanen mag je al meteen spelen, ook al heb je weinig ervaring. Maar voor langere banen heb je vaak golfbaanpermissie nodig. Dat is de eerste stap in golf.
Het eerste doel is dus golfbaanpermissie halen zodat je praktijkervaring kan opdoen. Golfbaanpermissie krijg je in het algemeen al na een aantal lessen in de golftechniek en nadat je de etiquette hebt geleerd (de baan- en veiligheidsregels, zie verderop). Per baan beslist een golfprofessional wanneer je vaardig genoeg bent om golfbaanpermissie te krijgen. De pro vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. Die golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen. Golfbaanpermissie haal je gemiddeld na zo’n zes lessen.

Handicap 54 (voormalig GVB, golfvaardigheidsbewijs)

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je GVB (Golfvaardigheidsbewijs). Het GVB-examen is er niet meer, het is vervangen door een regelexamen en ‘handicap 54’. Handicap 54 is een soort instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 is geen examen, maar hoe haal je dan die handicap 54?  Allereerst door te slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club of baan of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je daarvoor examen op je club. Daarnaast speel je vanaf het moment dat je je golfbaanpermissie hebt ook rondes. Elke keer dat je de baan in gaat, houd je je score bij. Na elke hole vul je het aantal slagen in dat je over de hole hebt gedaan en zo kom je tot een totaalscore.

Als je een qualifying ronde speelt, telt de score mee voor je handicap. Je houdt in de ronde je score per hole bij en elke score levert een aantal stablefordpunten op. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, kan je via je club waar je de kaart hebt ingeleverd, een handicap-pasje aanvragen bij de NGF. Je kunt je score bijhouden op een papieren scorekaart maar het is nog makkelijker om een qualifying kaart te spelen met de app GOLF.NL. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort.

Tijd: Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer 30 uur oefenen, maar getalenteerde golfers doen het sneller.

Golfbanen Nederland kaart

Golfbanen per provincie

Hieronder een overzicht van golfbanen per provincie. Zoals je ziet is het verschil groot. Met 43 golfbanen in Noord Brabant en maar 9 golfbanen in Friesland en de provincie Zeeland.

  • Noord-Holland (40 golfbanen)
  • Zuid-Holland (43 golfbanen)
  • Zeeland (9 golfbanen)
  • Utrecht (17 golfbanen)
  • Noord-Brabant (46 golfbanen)
  • Limburg (19 golfbanen)
  • Gelderland (32 golfbanen)
  • Overijssel (18 golfbanen)
  • Drenthe (14 golfbanen)
  • Groningen (8 golfbanen)
  • Friesland (9 golfbanen)
  • Flevoland (11 golfbanen)

Golfers per provincie

Nederland telt ca. 360.000 golfers. Niet al deze Nederlandse golfers golfen. Klinkt raar maar er staan ook veel geregistreerde golfers op de lijst die niet tot nauwelijks golfen. Toch golft een groot percentage van deze golfers wel op één van onze mooie golfbanen.

Het zijn uiteraard niet alleen Nederlandse golfers die op deze golfbanen golfen want de Nederlandse golfbanen trekken ook jaarlijks steeds meer golfers uit het buitenland. We schreven het hierboven al even. Er zijn namelijk aardig wat voordelen te bedenken om te golfen in Nederland waaronder de greenfeetarieven of de greenfeeprijzen. Veel Nederlandse golfers denken hier anders over maar toch vallen de greenfee tarieven op de Nederlandse golfbanen wel mee. Het kan altijd minder, maar als je kijkt naar de greenfee tarieven in  bijvoorbeeld Belek Turkije, Schotland of Portugal dan liggen de prijzen rond de €100 voor een rondje golf. Uiteraard zijn de voordelen van de Nederlandse banen niet de greenfeeprijs maar zit het voordeel meer in de schitterende natuur die wij bieden, het redelijke weer, en het feit dat wij een aantal schitterende golfbanen hebben waar bekende golftoernooien worden gespeeld.

Noord-Holland 81.000 golfers
Zuid-Holland 78.000 golfers
Zeeland 4.600 golfers
Utrecht 42.000 golfers
Noord-Brabant 71.500 golfers
Limburg 17.000 golfers
Gelderland 33.700 golfers
Overijssel 16.500 golfers
Drenthe 6.250 golfers
Groningen 7.200 golfers
Friesland 5.700 golfers
Flevoland 7.700 golfers

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief



Golftoernooien in Nederland

Als we het hebben over golftoernooien in Nederland dan moet je gelijk denken aan het KLM Open golf, inmiddels Dutch Open golf. Maar ook het Deloitte Open en misschien in de toekomst wel een keer The Ryder Cup. De Kennemer Golfclub en de Hilversumsche Golfclub hebben al heel wat jaren gastheer mogen zijn voor het bekende golftoernooi het KLM Open wat jaarlijks plaatsvindt op de Europese Golftour.

Dutch Open

Mooiste golfbanen van Nederland

Moeilijk te beoordelen want er zijn heel veel mooie golfbanen in Nederland. Als golfer beoordeel je niet alleen de golfbaan op de mooie omgeving, aanleg, onderhoud, strakke greens maar speelt je resultaat ook mee. Het is de total-package van een golfbaan die de beoordeling laat gelden. Al jaren is er wel een Top ranglijst met mooiste golfbanen van Nederland. We geven er geen cijfer aan maar dit zijn de golfbanen die jaarlijks wel terugkomen in de rangking;

  • Koninklijke Haagsche G&CC
  • Noordwijkse Golfclub
  • The International
  • Utrechtse Golfclub ‘de Pan’
  • Hilversumsche Golf Club
  • Golfsociëteit De Lage Vuursche
  • Eindhovensche Golfclub
  • Kennemer Golf & Country Club
  • The Dutch

Ranking Golfbanen Nederland

Het is moeilijk om een actueel beeld bij te houden van de golfbanen Ranking. Er zijn diverse golfsites die de beoordelingen van golfers bijhouden maar dit geeft sinds enige tijd (vanaf begin 2014) een slecht beeld van de werkelijke ranking. Een aantal golfbanen vraagt hun eigen leden de golfbaan goed te laten beoordelen zodat zij in de picture komen te staan en daarmee nieuwe leden proberen te werven en-/of greenfeespelers te trekken. Naast deze beoordelingen bestaat er natuurlijk wel de Top 50 golfbanen van Nederland en die verschilt bijna elk jaar wel hetzelfde. Vooral in de Top 15 vinden er weinig verschuivingen plaats.

Golfen in Nederland

De Nederlandse golfbanen bieden voor elk niveau golfer wel iets unieks. Er zijn diverse (betaalbare) golfbanen voor zowel de beginnende golfer als gevorderde golfer. Als golfer moet je jezelf de vraag stellen wat je precies wilt. Hoeveel geldt wil je uitgeven aan een greenfee, wil je lange holes of korte, hoever wil je rijden om te golfen op zo’n golfbaan etc. etc. Kijk niet alleen in je eigen provincie maar steek die grens ook eens over. Vaak ontdek je super leuke golfbanen door te zoeken.

Golfaanbieder.nl biedt een overzicht van bijna alle greenfee acties, golfarrangementen en golf en diner aanbiedingen. Om dit overzicht zo actueel mogelijk te houden hebben we ook jou hulp nodig. Heb je gespeeld op een leuke golfbaan en gebruik gemaakt van een actie en-/of aanbieding, laat het ons dan weten.

Golfbanen zonder GVB

Op veel golfbanen is het GVB ofwel het golfvaardigheidsbewijs verplicht. Nederland biedt ook diverse golfbanen waar een GVB niet nodig is. In onderstaand overzicht zie je alle golfbanen Nederland waar je zonder GVB terecht kunt;

  • PH Golf Almelo in Almelo (Overijssel)
  • Golfclub Amstelborgh in Amsterdam (Noord-Holland)
  • Golfcentrum Amsteldijk in Amstelveen (Noord-Holland)
  • Golfclub De Breuninkhof in Bussloo (Gelderland)
  • Golfpark Exloo in Exloo (Drenthe)
  • BurgGolf Middelburg in Middelburg (Zeeland)
  • Golf Club BurgGolf St. Nicolaasga in Legemeer (Friesland)
  • Golfclub Ookmeer in Amsterdam (Noord-Holland)
  • Golf Resort de Purmer in Purmerend (Noord-Holland)
  • Dutch Golf Putten in Putten (Gelderland)
  • Golfbaan Velden in Velden (Limburg)
  • Golfbaan De Vlietlanden in Wervershoof (Noord-Holland)

Een mooie ontwikkeling van veel golfbanen in Nederland is dat je op de par-3 golfbanen ook zonder golfvaardigheidsbewijs mag golfen. Dit geldt zeker niet voor alle golfbanen maar het worden er wel steeds meer. Soms is een baanpermissie wel verplicht. Dit is een soort bewijs dat je wel een balletje kunt slaan maar nog geen golf handicap en-/of GVB hebt.