Golfen zonder gvb

Je hebt de smaak helemaal te pakken maar er is 1 probleem, je hebt je gvb nog niet maar wilt wel een rondje golfen. Je wilt nu weleens een baantje lopen maar waar kun je golfen zonder gvb? Is het dan echt zo dat je eerst je golfvaardigheidsbewijs / handicap 54 moet halen voordat je mag golfen op een echte golfbaan? In dit golf artikel vertellen we hoe het precies zit met het golfen zonder gvb en beantwoorden we diverse vragen vanuit de beginnende golfer die net zijn eerste golflessen heeft gehad. We geven je een overzicht met golfbanen waar je wel kunt golfen zonder handicap 54 of gvb die zelfs voor de gevorderde golfer leuk zijn om te spelen en we geven je nog een paar handige tips om te leren golfen.


golfbaan plattegrond holes

Golfen zonder handicap 54

Je bent begonnen met golfen, je eerste golfles gehad of je hebt de eerste ballen op de driving range weggeslagen met je golfende vrienden en het smaakt naar meer. Het is een fabeltje dat je niet kunt golfen zonder gvb of handicap 54. Wel is het zo dat er heel veel golfbanen in Nederland zijn die geen golfers zonder gvb toelaten op hun golfbaan. Vaak zijn dit de grotere golfbanen met van die lange holes die er uiteraard erg mooi uitzien. Op de mooiste golfbanen mag je zonder handicap 54 helaas niet golfen maar wees niet getreurd want er zijn nog wel andere opties! Als het goed is heb je binnen een paar golflessen en je examen je golfvaardigheidsbewijs op zak en loop je zo meteen met handicap 54 wel over die grotere mooie golfbanen.

Golfbanen zonder gvb

Zoals we hierboven al schreven zijn er echt wel mogelijkheden om te golfen zonder gvb of handicap 54. Allereerst kun je bij heel veel par-3 golfbanen terecht, niet bij alle golfbanen maar toch aardig wat! Meestal is het zelfs zo dat als je golflessen bij de golfpro’s van de golfbaan zelf volgt dat je dan een baanpremissie krijgt voor de par-3 golfbaan om lekker te oefenen. De baanpremissie geeft je toegang tot de baan om zonder gvb te golfen. Naast de diverse par 3 golfbanen kun je gebruik maken van de pitch en putt golfbanen. Deze kun je vergelijken met de par-3 banen. Naast deze 2 opties zijn er ook een paar golfbanen in Nederland die geen gvb vragen om te golfen en waar je dus als enthousiasteling met je vrienden terecht kunt.

Overzicht golfbanen zonder gvb

We gaan ze niet allemaal opnoemen maar met onderstaand overzicht van golfbanen waar je terecht kunt zonder gvb kun je al een aardig eind komen. Het moet voldoende zijn om in de tussenliggende periode te kunnen golfen en je handicpap 54 / GVB ( golfvaardigheidsbewijs ) te halen. Daarna ben je zo vrij als een echte golfer om te golfen waar je wilt. Behalve op de golfbanen waar ze geen gastspelers toelaten, maar dat boeit niet! We beginnen bij de leukste en dat zijn de golfbanen met par 3/4 holes.

Pitch en Putt golfbanen

Een perfecte plek om kennis te maken met golfen maar ook zeker om als beginnende of gevorderde golfer het korte spel te oefenen zijn de Pitch en Putt golfbanen. Wil je een leuk uitje organiseren of vrienden enthousiasmeren om ook te golfen dan zijn de Pitch en Putt banen een mooie optie.

 • Pitch & Putt Peel en Maas
 • Pitch & Putt Oirschot
 • Pitch & Putt Doetinchem
 • Pitch & Putt Rhoon
 • Pitch & Putt Molenhoek
 • Pitch & Putt Kameryck
 • Pitch & Putt Papendal/Arnhem
 • Pitch & Putt Groenlo
 • Pitch & Putt Strand-Horst
 • Pitch & Putt Diepenheim
 • Pitch & Putt Lemele
 • Pitch & Putt Koudum
 • Pitch & Putt Groningen
 • Pitch & Putt Leeuwarden

Weekendje golfen

Nou, het is wel duidelijk dus dat je ook zonder GVB prima een rondje kunt golfen! Hoe leuk zou het dan zijn dat je dit kunt combineren met een weekendje weg, ofwel een weekendje golfen. Boek samen met vrienden of familie een huisje of hotel aan de golfbaan waar je kunt golfen zonder gvb. Door heel Nederland zijn er diverse golfbanen waar je zonder handicap 45 kunt golfen met een vakantiepark in de buurt.

Landal parken in de buurt van golfbanen? Landal Greenparcs heeft zelfs een heel thema opgericht om te golfen. Diverse Landal parken hebben een golfbaan in de omgeving. Met veel van deze golfbanen hebben de Landal vakantieparken mooie golf aanbiedingen zodat je kunt golfen met korting. Er zijn trouwens ook een aantal bungalowparken aan de golfbaan zodat je uit je bungalow zo de golfbaan oploopt, nou ja bijna. In dit golfartikel een overzicht van een paar leuke Landal vakantieparken aan een golfbaan, golf weekend aanbiedingen en een paar tips voor een huisje op Landal aan de golfbaan. • Luxe huizen en huisjes
 • Overdekt zwembad
 • Gezellig restaurant
 •  24 persoons huis
 • 8.8 gastwaardering
 • Tot wel 40% korting op greenfees

Veelgestelde vragen over golfen zonder gvb

Kan je golfen zonder GVB?

Ja, dat kan, alleen niet alle golfbanen laten dat toe.

Wat kost golfen zonder gvb op een gemiddelde golfbaan?

De gemiddelde greenfee tarieven voor een 9-holes ronde op een golfbaan waar je zonder GVB kunt golfen zijn €20.

Kan je golfen zonder lidmaatschap?

Zeker! De laatste jaren hebben veel golfers ervoor gekozen om geen lidmaatschap af te sluiten maar juist vrij te gaan golfen. Ze kunnen dus met een handicapregistratie en NGF-pas bijna overal golfen tegen betaling.

Hoe lang duurt het om je GVB te halen?

Dat ligt eraan wat voor golflessen je volgt of gvb cursus je afneemt. Er zijn organisaties waar je binnen een weekend je handicap 54 kunt halen. Wij geven je als tip mee om wat meer golflessen te nemen en hier toch wel een maandje of 3 voor uit te trekken.

Baanpermissie is eigenlijk de voorloper op het GVB (golfvaardigheidsbewijs / handicap 54).
Als je een baanpermissie haalt dan krijg je vaak toegang tot alleen de golfbaan waar je deze haalt. Als je het golfvaardigheidsbewijs haalt dan kun je op bijna alle golfbanen in Nederland golfen.

Vroeger haalde je het golfvaardigheidsbewijs en begon je met handicap 45 Dit is aangepast naar het halen van handicap 54 (voorheen dus GVB).

Om handicap 54 te halen in een ronde van 18 holes moet je 36 of meer Stableford-punten halen, oftewel je moet gemiddeld een netto par of beter maken op elke hole. Om handicap 54 of beter te halen in een ronde van 9 holes moet iemand 19 of meer Stableford-punten halen. Nu horen we je denken… netto par? Dit leer je alleemaal tijdens je GVB cursus!

Op bijna elke golfbaan in Nederland kun je golflessen volgen. Informeer bij een golfbaan bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn.

golfbaan

Leren golfen?

Wil je leren golfen? Iedere golfbaan biedt beginnerslessen. Een kennismakings(groeps)les is soms gratis of kost ongeveer 20 euro.

 • De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 25 euro per 30 minuten op individuele basis.
 • Veel pro’s geven  groepslessen en dan is is het tarief lager dan 25 euro per 30 minuten. Zeker als je begint is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.
 • Jeugdlessen zijn vaak veel goedkoper dan lessen voor volwassenen.

Wanneer je bij een golfleraar naar de kosten van lessen informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is.

Golfclubs

Wil je eigen golfclubs? Bedenk goed of je door wilt gaan met golfen voordat je een dure golfset aanschaft. Op veel golfbanen kun je bij de eerste lessen als beginnende golfer golfclubs huren of lenen. Ben je zo ver om een beginnersset te kopen dan moet je rekenen op een paar honderd euro (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs). De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan oplopen tot boven de duizend euro. Een investering dus voor de lange termijn.

Bijkomende materiaalkosten zijn de aanschaf van golfballen, een golftas en bijvoorbeeld een elektrische golftrolley (of gewone) als je je tas niet wilt of kunt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen.

Heren

beginners golfset

Dames

golfset beginnende golfer

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief