Golfen

Je wilt beginnen met golfen of leren golfen? In dit golf artikel geven we je alle informatie over de golfsport. We gaan het hebben over hoe te beginnen met golf en wat je nou precies nodig hebt als beginnende golfer. Daarnaast beantwoorden we diverse vragen die wij krijgen van de mensen die golf willen leren;

  • Hoeveel kost golfen per jaar en is golf duur?
  • Met welke kosten moet je rekening houden als je gaat leren golfen?
  • Kun je echt je golfvaardigheidsbewijs halen in 1 weekend?
  • Moet ik als beginnende golfer andere golfclubs kopen?
  • Waar slaan al die regels en golf etiquette op en is dat echt nodig voor het GVB?
  • Welke golfclubs voor beginners?

Kortom, alles wat je wilt weten als je begint met golfen of wil leren golfen. Van je eerste kennismaking middels een golfles tot het behalen van je handicap en GVB. Naast deze info geven we je trouwens een overzicht van diverse Golfbanen in Nederland. Ook delen wij onze ervaringen met beginnen met golfen en geven we je inzicht in de diverse golf materialen en golfclubs.


Beginnen met golf

De golfsport staat bekend als een dure sport en dat het je veel tijd als je wil leren golfen. Toch is dit de laatste jaren echt wel veranderd. Naast dat golfen goedkoper is geworden zijn veel er golfclubs ook toegankelijker en ligt de drempel veel lager om toe te treden tot de golfclub. Daarnaast duurt het geen jaren meer om te leren golfen omdat de golflessen veel eenvoudiger te boeken zijn. Uiteraard gaan we hier nog verder op in maar laten we beginnen met onderstaande punten;

  • Golfspel
  • Golfbanen
  • Golfclubs kopen
  • GVB golf, golfvaardigheidsbewijs
  • Golfkleding
  • Wat kost golf?

Golfspel

Het doel van golfen en het golfspel is om de golfbal in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Dit herken je misschien nog wel bij het spelletje midgetgolf. Golf is een lastig spelletje. Je speelt golf met een golfbal en een golfclub. Let op, dit noemen wij golfers geen stok of stick maar een golfclub! Het golfspel zelf is erg verslavend en er zijn dus maar weinig beginnende golfers die stoppen met golf. Als je éénmaal als beginnende golfer de bal een beetje goed leert raken dan ervaar je snel het golf-gevoel.

Golf spelen

Golfen doe je op een golfbaan en deze bestaat uit 18 holes of minimaal 9 holes. Een hole is een onderdeel van de golfbaan waar zich op dat moment jouw golfspel plaatsvindt. Je probeert elke hole in zo min mogelijk slagen te spelen. Een hole bevat meerdere aspecten waaronder, de afslagplaats, fairway, rough en een green met daarop een vlag ook een hole genoemd. Daarnaast zijn er ook nog bunkers met zand en andere hindernissen. Op sommige holes kan er een waterhindernis zijn of iets anders.

Een hole

Het golfspel begint altijd op de afslagplaats ofwel de tee. Het doel is om de golfbal op de fairway te slaan en daarna of meteen naar de green. De green is het stuk gras waar de vlag staat en de golfbal in het gaatje (hole) moet. De fairway ligt in bijna alle gevallen in het midden van de golfbaan met daarbuiten de rough. Aan beide kanten van de fairway ligt deze rough. In de rough is het gras hoger en vanuit dit gras is het moeilijker de bal te raken. In de rough staan ook vaak struiken, bosjes of bomen die het helemaal moeilijk maken. Vanaf de fairway en vanuit de rough probeer je zo snel mogelijk de bal op de green te slaan. Op of in de green zit de hole. Het gat in de grond waar de bal in moet. Eenmaal je bal in de hole geslagen ga je direct naar de andere tee. De afslagplaats van bijvoorbeeld hole 2.

golfbaan

Het verloop van het golfspel

Je gaat alleen of met een groep, dat noemen we een flight” van twee tot vier personen de golfbaan op. Een flight bestaat uit maximaal 4 golfers en op sommige golfbanen mogen dit er maar 3 zijn. Iedereen slaat af van de teebox maar dit kan wel van verschillende afstanden zijn.  Golfbanen kennen namelijk verschillende soorten teeboxen. Een heren en een dames teebox bijvoorbeeld. Als iedereen heeft afgeslagen slaat vervolgens de golfer wiens bal het verst van de hole af ligt. Als de golfer van wie de bal het verst ligt heeft geslagen dan is de volgende speler die het verst ligt. Zo gaat het door totdat elke golfer met zijn golfbal op de green ligt. Alle slagen worden tussendoor netjes per golfer bij elkaar opgeteld. Sla je hem in een hindernis of buiten de baan dan gelden er andere regels en kan het zo zijn dat je er een extra slag moet bijtellen.
Eenmaal op de green aangekomen gaan alle golfers putten. Ook hier wordt eerst de bal gespeeld die het verste van de hole ligt. Voordat je gaat putten kijk je op de green naar pitchmarks. Dit zijn de plekken, of ook wel inslag genoemd, waar de bal de green heeft geraakt. De green heeft namelijk een ander soort gras en ondergrond waardoor dit gedeelte veel sneller beschadigd. Omdat je graag wil putten op een vlakke green zonder gaten en hobbels moet je deze plekken prepareren. Dit doe je doormiddel van een klein vorkje wat golfers pitchfork noemen. Ook al kun je jouw pitchmark niet vinden is het toch van belang dat je er 1 prepareert. Nadat elke golfer een pitchmark met zijn of haar pitchfork heeft geprepareerd kan iedereen putten.
Liggen er golfballen in de weg die de hole blokkeren dan mogen deze worden opgepakt. Voordat je de bal oppakt moet deze wel gemarkt worden. Dit doet elke speler met zijn eigen golfbal door eerst een marker, een muntje, achter de bal te leggen en dan pas de golfbal op te pakken.

De bal in de hole putten of slaan noemen we in golf uitgeholed. Als iedereen heeft uitgeholed dan pak je zo snel mogelijk je spullen en loop je volgens de aangegeven route naar de volgende hole. Daar aangekomen noteer je de score van de vorige hole en mag degene met de laagste score afslaan.

Golfbaan

Alle golfbanen zijn verschillend want elke baan heeft zijn eigen karakter. Het karakter van een golfbaan wordt opgebouwd uit bepaalde elementen, denk hierbij aan de ligging. Golfen midden in een bos of park geeft een heel ander beeld dan golfen in de duinen. Golfbanen kennen ook verschillende elementen.

  • Afslagplaats / teebox
  • Fairway
  • Rough
  • Green

Daarnaast een paar elementen die per golfbaan of hole verschillen:

  • Bunkers
  • Water hindernis
  • Hindernis
golfbaan plattegrond holes

Hindernissen

Zoals je ziet zijn er 3 soorten hindernissen: bunkers (zand), waterhindernissen (vijvers en sloten) en gewone hindernis. Dit kan bijvoorbeeld een kuil of berg zijn.

Obstakels

Ook staan er bankjes, paaltjes, informatieborden of andere voorwerpen in de baan. Dit noemen we obstakels. Er zijn vaste en losse obstakels. Een hark in de bunker om het zand aan te harken is bijvoorbeeld een los obstakel. Voor losse of vaste obstakels gelden speciale regels.

Abnormale terreinomstandigheden

Naast de obstakels zijn er ook abnormale terreinomstandigheden. Dit zijn molshopen, konijnenholen en andere gaten van gravende dieren. Ook kun je tijdens het golfspel last hebben van losliggende takjes, blaadjes, steentjes, dennenappels, eikels en andere losse natuurlijke voorwerpen.

vakantiepark golf

Lengte golfbaan

Elke golfbaan is anders en zo ook elke hole. De verschillende holes kennen allemaal een eigen lengte. De holes op een golfbaan zijn dus niet even lang. De ene keer speel je een hole van 134 meter en daarna is de hole misschien wel 400 meter. Er zijn drie soorten holes en deze kennen verschillende afstanden:

  • Par-3 (tot ongeveer 230 meter)
  • Par-4 (tot ongeveer 430 meter)
  • Par-5 (vanaf circa 430 meter)

De getallen in het woord “par” geven aan hoeveel slagen een goede golfer nodig heeft om de bal vanaf de afslagplaats in de hole te krijgen. Als het je lukt om bijvoorbeeld een par-3 van 134 meter in 3 slagen weet uit te holen dan speel je een par. Het kan natuurlijk voorkomen dat je 1 slag meer nodig hebt en er 4 slagen over doet. Hier hebben we in golf weer andere termen voor!
Als je een par-3 in drie slagen de bal weet uit te holen dan speel je de hole in par. Als je er vier slagen over doet dan maak je een bogey. Vijf slagen is een dubbele bogey en zes een triple bogey. Doe je er 2 slagen over, dus 1 onder de par dan heb je een birdie. Sla je de bal in 1x in de hole dan sla je een welbekende hole in one.

Voorbeeld par-3

1 slagen = hole in one
2 slagen = birdie
3 slagen = par
4 slagen = bogey
5 slagen = double bogey
6 slagen = triple bogey

Naast bovenstaand voorbeeld hebben we in de wereld ook Par-3 golfbanen. Dit zijn golfbanen die alleen maar bestaan uit par-3 holes. Je zult op deze golfbaan dus geen par 5 tegenkomen van 450 meter. Deze golfbanen zijn meestal perfect om je korte spel te oefenen en zijn vaak ook goedkoper omdat ze kleiner zijn.

Wat betekenen de kleuren van de paaltjes op een golfbaan?

Als je op de golfbaan loopt dan zal het je als snel opvallen dat er gekleurde paaltjes op de baan staan. Meestal niet op de fairway maar er omheen of bij water. Deze paaltjes geven een bijzondere situatie aan. We kennen de kleuren wit, geel, rood en blauw als kleuren paaltjes op de golfbaan. Elke kleur heeft een andere betekenis en kent een eigen regel.

Wit = out of bounds
Geel = Laterale waterhindernis
Rood = waterhindernis
Blauw = GUR ofwel ground under repair

Wit = out of bounds
De betekenis van het witte paaltje op de golfbaan is out of bounds. Als de golfbal achter dit paaltje ligt dan ligt de bal dus buiten de golfbaan. Hiervoor krijg je een strafslag. Deze slag moet je dus bij je score tellen.

Geel = Waterhindernis
De betekenis van het gele paaltje op de golfbaan is een gewone waterhindernis. Als je golfbal achter of tussen deze paaltjes ligt dan lig je in de waterhindernis. Dit betekent nog niet dat je direct een strafslag krijgt.

Rood = Laterale waterhindernis
De betekenis van het rode paaltje op de golfbaan is een laterale waterhindernis. Altijd een strafslag maar wel verschillende opties om te droppen.

Blauw = GUR ofwel ground under repair
De betekenis van het blauwe paaltje op de golfbaan is misschien wel gratis uit rotzooi. De Blauwe paaltjes staan meestal ergens omheen om de baan of het element te beschermen. Denk hierbij aan een konijnen of vossenhole. In sommige gevallen zelfs planten of struiken. Het kost je geen strafslag.

Golfclubs

In golf gebruiken we de term golfclub en niet stick of golfstok. Er zitten verschillende golfclubs in een golftas. Bijvoorbeeld een golf driver of putter. Met een driver sla je heel ver en een putter gebruik je op de green om de golfbal in de hole te tikken. Elke golfclub gebruik je voor een bepaalde situatie. Als we praten over een paar golfclubs zeggen we eigenlijk golfset. Een golfset bestaat uit meerdere golfclubs. Je hebt 2 verschillende type golfsets. Je kunt slaan met een ijzeren golfclubs of graphite. Het verschil is het materiaal, het gewicht en de flexibiliteit. Een normale golfset kent ongeveer de volgende golfclubs:

Golf driver
Ijzers 3 t/m 9
Pitching wedge
Sand wedge
Putter

LET OP! Er mogen maar maximaal 14 golfclubs in je tas zitten…

Shafts golfclubs


We kennen 2 soorten shafts, namelijk de stalen of de graphite shafts. Er gaan verschillende verhalen over de kwaliteit, flexibiliteit en wat voor soort type golfer je bent maar tegenwoordig zie je elk niveau golfer met beide shafts spelen. Vroeger zeiden ze dat de stalen shaft voor de snelle golfswing was en de graphite shaft voor de trage golfswing, maar nu zijn beide types gemaakt voor elk niveau. Je zult het dus echt moeten testen op de drivingrange of bij de golfshop.

IJzers


Het verschilt per golfmerk hoeveel ijzers (zo noem je de golfclubs) er in een golfset zitten. Als we uitgaan van het “gemiddelde” aantal dan zitten de ijzers PW t/m 5 in je golftas. Het komt soms voor dat deze golfsets zijn aangevuld met ijzer 3 en 4 en daarnaast misschien wel een SW oftewel de Sandwedge. Stel je zelf een golfset samen dan kun je net zoveel golfclubs kopen als dat je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat je max. 14 golfclubs in je golftas tijdens je rondje golf mag hebben.

Wedges


Als beginnende golfer zul je de graden wedges niet zo snel aanschaffen en al helemaal niet als er een SW in je golfset zit. Het zijn vaak de gevorderde golfers die deze wedges kopen om hun golfspel te verbeteren. Graden wedges heb je in verschillende graden en zijn bedoelt voor het korte spel. Denk hierbij aan afstanden tussen de 30 en 100 meter..

Putter


De golfclub die het meeste gebruikt tijdens het golfspel wordt is de golf putter. Het is dan ook belangrijk dat je vertrouwen in je golf putter hebt om beter te scoren. Bij de meeste bekende merken wordt er geen putter bij een golfset geleverd, deze dien je los te kopen. Er zijn diverse soorten putters te koop en neem dan ook je tijd om de juiste aan te schaffen.

Fairwaywood


De fairwaywood is de golfclub waarmee veel golfers afslaan voordat ze de grote golf driver gaan gebruiken tijdens hun golfronde. De fairwaywoods zijn er in verschillende graden en zoals de naam al zegt, kun je er makkelijk mee vanaf de fairway slaan. De fairwaywoods zijn een kruising van een kleine driver en een grote rescue club.

Golf driver


De golf driver is de golfclub waar de meeste afstand mee wordt gehaald. Voordat je de driver echt goed onder controle hebt ben je al wat golfrondjes verder. Amateur golfers met een gemiddeld golf handicap slaan tussen de 180 en 200 meter met de driver. Lage handicappers slaan richting de 240 meter en professionals zoals Joost Luiten rond de 270 meter.

GVB of het golfvaardigheidsbewijs

We hebben het over het golfspel en de golfbaan gehad. Daarnaast hebben we ook de golfclubs besproken. Tijd om verder te gaan, namelijk voor het GVB. Het GVB ofwel golfvaardigheidsbewijs is bij veel golfclubs verplicht voordat je op een golfbaan mag golfen. De golfbaanpermissie kun je halen na het volgen van een aantal golflessen.

Golfessen

Je hebt een golfles gevolgd of bent met een ander golfer op de driving range geweest om wat ballen te slaan, je bent enthousiast! Je wilt echt leren golfen? Dan kun je golflessen boeken bij de leraar van de clinic of introductieles of bij een andere golfprofessional op een golfbaan bij jou in de buurt. Een pro geeft individuele lessen maar ook groepslessen. Een individuele golfles kost vaak zo’n 25 euro per uur, groepslessen zijn goedkoper. Het voordeel van een groepsles is dat je meteen andere golfers ontmoet en dat is best gezellig!

Golfbaanpermissie

Op sommige kleine golfbanen mag je al snel spelen, ook al heb je weinig ervaring en slechts een paar golflessen gehad. Vaak geldt voor langere banen dat je een golfbaanpermissie nodig hebt. Het eerste doel is dus golfbaanpermissie halen zodat je praktijkervaring kan opdoen. Golfbaanpermissie krijg je in het algemeen al na een aantal lessen in de golftechniek en nadat je de etiquette hebt geleerd (de baan- en veiligheidsregels, zie verderop). Per baan beslist een golfprofessional wanneer je vaardig genoeg bent om golfbaanpermissie te krijgen. De pro vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. Die golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen. Golfbaanpermissie haal je gemiddeld na zo’n zes lessen.

Handicap 54

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je GVB (Golfvaardigheidsbewijs). Het GVB-examen is er niet meer, het is vervangen door een regelexamen en ‘handicap 54’. Handicap 54 is een soort instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 is geen examen, maar hoe haal je dan die handicap 54?  Allereerst door te slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club of baan of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je daarvoor examen op je club. Daarnaast speel je vanaf het moment dat je je golfbaanpermissie hebt ook rondes. Elke keer dat je de baan in gaat, houd je je score bij. Na elke hole vul je het aantal slagen in dat je over de hole hebt gedaan en zo kom je tot een totaalscore.

Als je een qualifying ronde speelt, telt de score mee voor je handicap. Tijdens je golfronde noteer je de score per hole en elke score levert een aantal stablefordpunten op. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, dan kan je via je club waar je de kaart hebt ingeleverd, een handicap-pasje aanvragen bij de NGF. Je kunt je score bijhouden op een papieren scorekaart maar het is nog makkelijker om een qualifying kaart te spelen met de app GOLF.NL. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort.

Handicap 54 haal je gemiddeld na tien lessen en ongeveer 30 uur oefenen. Dit hangt natuurlijk wel af van je talent.

Golfkleding

Over golfkleding raken golfers en golfbanen niet uitgepraat. We kennen namelijk wat golfkleding betreft enkele etiquette. Het verschilt per golfbaan wat voor kledingvoorschriften er zijn. Bij de ene golfclub mag je vrij casual gekleed gaan en bij de andere golfbaan stellen ze eisen aan je golf outfit. Zorg er gewoon in alle gevallen voor dat het netjes en sportief is, dan zit je altijd goed. Golfen kun je natuurlijk prima in casual kleding. Een poloshirt, chino en trui of vest gaan helemaal goed op een golfbaan. Het enige waar je echt aan moet denken zijn golfschoenen. De meeste golfschoenen prijzen liggen rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Naast golfschoenen heb je ook een golfhandschoen nodig. Hiermee heb je meer grip op je golfclubs. Een golfhandschoen kost ongeveer 12 euro.

golf shirts

Wat kost golf?

Wat kost het om met golf te beginnen? We kennen hierin een aantal kostenposten;

  • Golflessen
  • Aanschaf golfset
  • Golfkleding
  • Greenfee
  • Golf lidmaatschap
beste golfballen

Golflessen

Wil je leren golfen? Iedere golfbaan biedt beginnerslessen. Een kennismakings(groeps)les is soms gratis of kost ongeveer 20 euro.

  • De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 25 euro per 30 minuten op individuele basis.
  • Veel pro’s geven  groepslessen en dan is is het tarief lager dan 25 euro per 30 minuten. Zeker als je begint is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.
  • Jeugdlessen zijn vaak veel goedkoper dan lessen voor volwassenen.

Wanneer je bij een golfleraar naar de kosten van lessen informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is.

Aanschaf golfset

De golfset prijzen lopen ver uiteen. Op veel golfbanen kun je bij de eerste lessen als beginnende golfer golfclubs huren of lenen. Ben je zo ver om een beginnersset te kopen dan moet je rekenen op een paar honderd euro (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs). De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan oplopen tot boven de duizend euro. Een investering dus voor de lange termijn.

Bijkomende materiaalkosten zijn de aanschaf van golfballen, een golftas en bijvoorbeeld een elektrische golftrolley (of gewone) als je je tas niet wilt of kunt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen.

Heren

beginners golfset

Dames

golfset beginnende golfer

Golfkleding prijzen

Golfkleding is niet perse nodig als je dat nog niet hebt. Je kunt spelen in casual kleding maar je moet wel rekening houden met de golfkleding etiquette. Denk hierbij aan geen spijkerbroek of kneiter felle t-shirts. Een chino met een poloshirt kunnen prima dienen als golfkleding. Goede golfschoenen daarnaast ook een must. Die kosten rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Een golfhandschoen kost ongeveer 15 euro.

Greenfee

Wat kost een golfronde?

Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een “greenfee’. De greenfee van een korte baan kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo’n 55 euro per persoon. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.

Veel golfbanen hebben interessante golfaanbiedingen zoals 10-rittenkaarten of zomer- en winterabonnementen. Ook golf arrangementen waarbij je één bedrag betaalt voor een rondje golf én een lunch of diner. Een rondje golf is niet heel goedkoop maar je bent met negen holes wel twee uur bezig en met 18 holes zo’n vier uur. Met de inkomsten van greenfees, jaarkaarten en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan golfbanen betaald.

Tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen.

Kosten golf lidmaatschap

Als je lid wordt van een golfclub met een eigen baan of misschien een jaarkaart bij deze golfbaan koopt, dan ben je het voordeligst uit. Een lidmaatschap bij een club met onbeperkt speelrecht of een jaarkaart op een baan met onbeperkt golfen varieert tussen de 600 en 1200 euro. Sommige clubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer. Steeds meer golfbanen en golfclubs bieden een flexibel lidmaatschap aan. Bijvoorbeeld voor doordeweekse dagen, voor weekenden of voor daluren. Speel je vaak dan is lid zijn van een voordelig maar ook erg gezellig.

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief



Meer golf tips en info?