Afstanden golf

In dit golf artikel vind je diverse informatie over afstanden in golf die je met de diverse golfclubs kunt slaan. We beantwoorden vragen over de golfclub afstanden, hebben een paar handige tips voor je over hoe je de golfbal makkelijker kunt raken en geven je advies om meer afstand te halen met bijvoorbeeld je golf driver. Vragen die wij vaak van golfers krijgen zijn;

 • Wat zijn nou de gemiddelde afstanden per golfclub en wat zijn de afstanden die een beginner,  gevorderde of golfpro slaat?
 • Is het altijd wel een voordeel dat je zover kunt slaan?
 • Hoeveel graden heeft een golfwedge en hoever sla je met deze golfclub?
 • Hoe moet ik een goede golf drive slaan om meer afstand te halen?

Allemaal logische vragen die elke golfer zichzelf weleens stelt. Daarbij willen wij wel gelijk aangeven dat geen enkele golfer hetzelfde is en dat het belangrijker is om continue dezelfde afstanden te slaan dan de ene keer heel ver en de andere keer niet. Als je deze punten niet beheerst met je golfswing dan weet je namelijk nooit welke golfclub je moet gebruiken om de green te bereiken.

Afstanden golfclubs

In onderstaand overzicht vind je de afstanden die gemiddeld per golfclub worden geslagen. Zo leer je als beginnende golfer af te slaan met je ijzer 7 en zegt de golfpro vaak dat je daar 120 meter mee kunt slaan. Als gevorderde golfer zal je zien dat je de golfbal vaak verder slaat met dezelfde golfclub (ijzer 7), aangezien je meer getraind bent en beter weet te routeren en te swingen.

Naam / type Clubnaam Graden Afstanden
Driver Golf driver 8.5-12.5 175 – 220m
Fairway woods Houten 3 15 174 – 195m
Fairway woods Houten 5 19 155 – 175m
Fairway woods Houten 7 21 145 – 165m
Rescue woods Hybride 1 15-16 170 – 200m
Rescue woods Hybride 2 16-18 160 – 180m
Rescue woods Hybride 3 19-21 150 – 170m
Rescue woods Hybride 4 22-24 140 – 160m
Rescue woods Hybride 5 25-27 135 – 150m
Rescue woods Hybride 6 28-31 125 – 145m
Lang ijzer IJzer 1 17 180 – 200m
Lang ijzer IJzer 2 18 170 – 190m
Lang ijzer IJzer 3 20 155 – 180m
Lang ijzer IJzer 4 23 145- 175m
Midden ijzer IJzer 5 26 135 – 155m
Midden ijzer IJzer 6 30 125 – 145m
Midden ijzer IJzer 7 34 120 – 135m
Kort ijzer IJzer 8 38 110 – 125m
Kort ijzer IJzer 9 42 100 – 120m
Wedges Pitching Wedge 46-48 80 – 100m
Wedges Gap Wedge 50-52 70 – 85m
Wedges Sand Wedge 56 65 – 80m
Wedges Lob Wedge 60 50 – 70m
Putter Putter 1 X

Verder slaan met golf

Alle golfers kennen wel de wijze woorden dat je met golf rustig moet swingen om afstand te maken. En dat klopt! We zouden het liefst die bal keihard willen slaan maar het resultaat is dan vaak minimaal. Je zult merken dat als je ontspannen de bal wegslaat dat je de bal veel beter raakt. Als je de bal beter weet te raken dan is de kans groter dat je deze raakt in de sweetspot van de golfclub, zeg maar het midden van je clubblad. Deze plek op je golfclub zorgt voor de meeste afstand.

Juiste afstand slaan met golf

De juiste afstand slaan bestaat eigenlijk niet in golf, behalve als je de bal in één keer in de hole slaat. Dan heb je wel de juiste afstand geslagen! Als we het hebben over de juiste afstand dan bedoelen we eigenlijk de afstand die je hebt geslagen die je zou willen slaan. Dus lig je 100 meter van de green en je weet dat je deze afstand slaat met een ijzer 8 dan zou na deze swing of slag de bal vlakbij de pin moeten liggen.

Verschillende factoren spelen mee in de afstanden per golfclub;

 • Type golfclub of merk golfclub
 • Type golfbal i.c.m. de juiste golfclubs
 • De golfbaan omstandigheden; grashoogte fairway, harde of zachte fairway.
 • Weersomstandigheden; wind, regen en temperatuur
 • Swingsnelheid
 • Geslacht (man of vrouw)

In onderstaand overzicht zie je de afstanden die normaliter worden geslagen in golf door zowel de mannelijke als vrouwelijke golfers. We hebben de golfers met een korte, middel en lange afstand in het overzicht geplaatst.

Golfswing tips

In golf zijn er een paar basisregels om altijd dezelfde afstanden te slaan en vaak nog recht ook. Als je deze basisregels een beetje onder de knie krijgt dan zul je zien dat je verder gaat slaan. De afstand met je golf driver kan dan wel tot 25 meter toenemen zonder enige moeite.

 1. Routine (pre shot routine)
 2. Golfswing met ritme
 3. Swingen niet slaan

1. Routine voordat je de bal slaat

Voordat je de bal daadwerkelijk gaat slaan moet er een bepaalde routine in je set-up zijn. Even die oefenswing, even de waggle (kontje schudden) of misschien wel drie keer met je golfclub over de grond vegen. Voor elke golfer is dit anders, maar het is wel één van de belangrijkste acties voor je golfswing. Probeer tijdens deze Pre-shot routine ritme te creëeren voor de “echte” golfswing. Doe dit altijd en je zult zien dat je veel meer vertrouwen in je golfswing krijgt en ontspannen slaat.

2. Golfswing met ritme

De beste golfswing heeft ritme, de juiste ritme. Heel vaak zie je golfers de golfclub rustig wegtrekken in de backswing en zodra ze de downswing inzetten halen ze alles uit de kast om de bal te raken met als gevolg een uit elkaar getrokken golfswing. Doe gewoon ontspannen en creëer ritme. Rustig de golfclub wegtrekken en rustig inzetten, maar wel stabiel en geconcentreerd.

3. Swingen niet slaan

Nog heel veel golfers zie je tijdens hun golfswing de bal proberen aan te tikken. Hun swing stopt op het moment dat zij de bal raken. Swing gewoon door! Jezult zien dat je door het doorswingen de bal verder slaat en dat je veel meer controle hebt. Het gevaar van tikken is namelijk dat je clubblad snel open kan gaan staan waardoor je een afzwaaier (slice / hook) slaat.

Je creëert tijdens je pre-shot routine het juiste ritme en schot. Je zorgt ervoor dat je ontspannen bent en de juiste ritme meeneemt in de echte slag. En als je er eenmaal voorgaat dan swing je door!

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief
Bekijk hieronder nog meer golf blogs met leuke golfswing tips, golfclubs reviews, vergelijkingen en meningen over golfbanen van andere golfers.

Comments 2

 1. In de tekst staat: In onderstaand overzicht zie je de afstanden die normaliter worden geslagen in golf door zowel de mannelijke als vrouwelijke golfers. We hebben de golfers met een korte, middel en lange afstand in het overzicht geplaatst.

  Waar staat dit overzicht??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.