Golfbanen Nederland

In dit golf artikel vind je diverse informatie over golfbanen in Nederland. We bieden je een overzicht en geven je informatie over de Nederlandse golfbanen per provincie. De beste golfbanen van Nederland in de top-50 golfbanen en natuurlijk de ranking. Ook besteden we aandacht aan de mooiste golfbanen en hebben we een overzichtelijke kaart waar je deze golfbanen kunt vinden. Naast dit alles een aantal aantrekkelijke golfarrangementen e golfen zonder GVB!

Golfarrangement Nederland

Het zal niet gelijk bij je opkomen maar Nederland staat erg bekend om het golfarrangement. Koffie of thee met gebak, een rondje golfen en afsluiten met een heerlijk diner. Veel buitenlandse golfers boeken zo’n golfarrangement bij een golfbaan in Nederland. Steeds meer golfbanen spelen hier handig op in om zo meer golfers aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan typische streekproducten of na de golfronde een Hollands bittergarnituur met een Heineken pils. De golfbanen in de randstad profiteren het meest van de toeristen. Golfbanen in Amsterdam of in de buurt van onze hoofdstad ontvangen jaarlijks veel buitenlandse golfers. Ken je deze golfarrangementen?

kasteel engelenburg golf

Golfbaan Engelenburg

Kasteel Engelenburg ligt op een eigen landgoed met 9-holes golfbaan midden op de Veluwe. Een oase van rust en ruimte. Over de slotgracht kijk je het kasteelpark in. Ooit proefde baron Schimmelpenninck van der Oye zijn wijnen in de middeleeuwse wijnkelder. Geniet van dit hotel aan de 18 holes golfbaan.

westcord hotel golf

Rijk van Nunspeet

Vanuit WestCord Hotel De Veluwe wandel je zo het bos in. Door de rustige ligging middenin de bossen van Garderen vormt dit hotel het ideale rustpunt voor een golfvakantie. Het hotel ligt vlakbij Het Rijk van Nunspeet waar je de keuze hebt uit 27 uitdagende holes.

golf hotel breda

Hotel de Villa

Hotel de Villa is een kleinschalig en gezellig hotel met een historisch karakter in het centrum van het Brabantse Dongen. Subtiel verscholen in het groen van een prachtig oud park. De monumentale villa dateert van eind 19e eeuw. Het pand is zorgvuldig gerenoveerd en de authentieke uitstraling is bewaard gebleven. Meerdere golfbanen in de buurt!

hotel martensplek golf

Golf hotel Martensplek

Het kleinschalige Hotel Restaurant Martensplek bied je persoonlijke service en ligt direct aan de baan. Eenmaal aangekomen hoef je Martensplek dus niet meer te verlaten. Na een ronde golf geniet je in het restaurant van een heerlijk à la carte-diner met seizoensproducten. Een verblijf in Martensplek is comfortabel en onbezorgd, zeker als je de prijs ziet.

Golfbanen in Nederland

Nederland telt ongeveer 215 golfbanen. Nederland heeft wel meer golfbanen maar deze 215 banen zijn de officiële golfbanen. Naast de officiële banen bestaan er ook nog golfbanen die bijvoorbeeld geen status hebben. Op deze banen kun je wel golfen maar bijvoorbeeld niet je handicap verbeteren. Naast deze golfbanen zijn er ook nog aardig wat Pitch and Putt golfbanen. Inmiddels heeft Nederland er daar rond de 15 van.

Golfbanen Nederland kaart

Golfbanen per provincie

Hieronder een overzicht van golfbanen per provincie. Zoals je ziet is het verschil groot. Met 43 golfbanen in Noord Brabant en maar 9 golfbanen in Friesland en de provincie Zeeland.

 • Noord-Holland (40 golfbanen)
 • Zuid-Holland (43 golfbanen)
 • Zeeland (9 golfbanen)
 • Utrecht (17 golfbanen)
 • Noord-Brabant (46 golfbanen)
 • Limburg (19 golfbanen)
 • Gelderland (32 golfbanen)
 • Overijssel (18 golfbanen)
 • Drenthe (14 golfbanen)
 • Groningen (8 golfbanen)
 • Friesland (9 golfbanen)
 • Flevoland (11 golfbanen)

Golfers per provincie

Nederland telt ca. 360.000 golfers. Niet al deze Nederlandse golfers golfen. Klinkt raar maar er staan ook veel geregistreerde golfers op de lijst die niet tot nauwelijks golfen. Toch golft een groot percentage van deze golfers wel op één van onze mooie golfbanen.

Het zijn uiteraard niet alleen Nederlandse golfers die op deze golfbanen golfen want de Nederlandse golfbanen trekken ook jaarlijks steeds meer golfers uit het buitenland. We schreven het hierboven al even. Er zijn namelijk aardig wat voordelen te bedenken om te golfen in Nederland waaronder de greenfeetarieven of de greenfeeprijzen. Veel Nederlandse golfers denken hier anders over maar toch vallen de greenfee tarieven op de Nederlandse golfbanen wel mee. Het kan altijd minder, maar als je kijkt naar de greenfee tarieven in  bijvoorbeeld Belek Turkije, Schotland of Portugal dan liggen de prijzen rond de €100 voor een rondje golf. Uiteraard zijn de voordelen van de Nederlandse banen niet de greenfeeprijs maar zit het voordeel meer in de schitterende natuur die wij bieden, het redelijke weer, en het feit dat wij een aantal schitterende golfbanen hebben waar bekende golftoernooien worden gespeeld.

Noord-Holland 81.000 golfers
Zuid-Holland 78.000 golfers
Zeeland 4.600 golfers
Utrecht 42.000 golfers
Noord-Brabant 71.500 golfers
Limburg 17.000 golfers
Gelderland 33.700 golfers
Overijssel 16.500 golfers
Drenthe 6.250 golfers
Groningen 7.200 golfers
Friesland 5.700 golfers
Flevoland 7.700 golfers

Mooiste golfbanen Nederland

Moeilijk te beoordelen want er zijn heel veel mooie golfbanen in Nederland. En behoren de mooiste ook gelijk tot de beste golfbanen. Als golfer beoordeel je niet alleen de golfbaan op de mooie omgeving, aanleg, onderhoud, strakke greens maar speelt je resultaat ook mee. Het is de total-package van een golfbaan die de beoordeling laat gelden. Al jaren is er wel een Top ranglijst met mooiste golfbanen van Nederland. We geven er geen cijfer aan maar dit zijn de golfbanen die jaarlijks wel terugkomen in de rangking;

 • Koninklijke Haagsche G&CC
 • Noordwijkse Golfclub
 • The International
 • Utrechtse Golfclub ‘de Pan’
 • Hilversumsche Golf Club
 • Golfsociëteit De Lage Vuursche
 • Eindhovensche Golfclub
 • Kennemer Golf & Country Club
 • The Dutch

Ranking Golfbanen Nederland

Het is moeilijk om een actueel beeld bij te houden van de golfbanen Ranking. Er zijn diverse golfsites die de beoordelingen van golfers bijhouden maar dit geeft sinds enige tijd (vanaf begin 2014) een slecht beeld van de werkelijke ranking. Een aantal golfbanen vraagt hun eigen leden de golfbaan goed te laten beoordelen zodat zij in de picture komen te staan en daarmee nieuwe leden proberen te werven en-/of greenfeespelers te trekken. Naast deze beoordelingen bestaat er natuurlijk wel de Top 50 golfbanen van Nederland en die verschilt bijna elk jaar wel hetzelfde. Vooral in de Top 15 vinden er weinig verschuivingen plaats.

Golfen in Nederland

De Nederlandse golfbanen bieden voor elk niveau golfer wel iets unieks. Er zijn diverse (betaalbare) golfbanen voor zowel de beginnende golfer als gevorderde golfer. Als golfer moet je jezelf de vraag stellen wat je precies wilt. Hoeveel geldt wil je uitgeven aan een greenfee, wil je lange holes of korte, hoever wil je rijden om te golfen op zo’n golfbaan etc. etc. Kijk niet alleen in je eigen provincie maar steek die grens ook eens over. Vaak ontdek je super leuke golfbanen door te zoeken.

Golfaanbieder.nl biedt een overzicht van bijna alle greenfee acties, golfarrangementen en golf en diner aanbiedingen. Om dit overzicht zo actueel mogelijk te houden hebben we ook jou hulp nodig. Heb je gespeeld op een leuke golfbaan en gebruik gemaakt van een actie en-/of aanbieding, laat het ons dan weten.

Golfbanen zonder GVB

Op veel golfbanen is het GVB ofwel het golfvaardigheidsbewijs verplicht. Nederland biedt ook diverse golfbanen waar een GVB niet nodig is. In onderstaand overzicht zie je alle golfbanen Nederland waar je zonder GVB terecht kunt;

 • PH Golf Almelo in Almelo (Overijssel)
 • Golfclub Amstelborgh in Amsterdam (Noord-Holland)
 • Golfcentrum Amsteldijk in Amstelveen (Noord-Holland)
 • Golfclub De Breuninkhof in Bussloo (Gelderland)
 • Golfpark Exloo in Exloo (Drenthe)
 • BurgGolf Middelburg in Middelburg (Zeeland)
 • Golf Club BurgGolf St. Nicolaasga in Legemeer (Friesland)
 • Golfclub Ookmeer in Amsterdam (Noord-Holland)
 • Golf Resort de Purmer in Purmerend (Noord-Holland)
 • Dutch Golf Putten in Putten (Gelderland)
 • Golfbaan Velden in Velden (Limburg)
 • Golfbaan De Vlietlanden in Wervershoof (Noord-Holland)

Een mooie ontwikkeling van veel golfbanen in Nederland is dat je op de par-3 golfbanen ook zonder golfvaardigheidsbewijs mag golfen. Dit geldt zeker niet voor alle golfbanen maar het worden er wel steeds meer. Soms is een baanpermissie wel verplicht. Dit is een soort bewijs dat je wel een balletje kunt slaan maar nog geen golf handicap en-/of GVB hebt.