Pitchmark? Hoe irritant!

Pitchmarks op de green
Staat een slechte green in de top 5 van de meeste ergernissen van een golfer? Ik denk het wel. Komt dat door het weer? Ja, ook. Komt dat door de greenkeeper? Heel soms, maar meestal is het juist de greenkeeper die de golfgreen herstelt of beter maakt. In de meeste gevallen komt het gewoon door de golfer zelf.

Je weet hoe dat gaat op de golfbaan
Je staat op een mooie par-4 en slaat een geweldige drive! Je tweede golfslag is iets minder, maar komt wel op de green. Yes, een birdiekans. Deze putt van 5 meter moet je maken en dan heb je hem. Je lijnt je bal op en volgt de golfaanbieder putt-tips om zo in ieder geval een 2-putt te maken en geen 3-putt. Je golfbal rolt netjes naar de hole maar na 3 meter gebeurt het! “een pitchmark”. Iemand heeft zijn of haar pitchmark niet gerepareerd. Ik ken het gevoel, je baalt. Nu lig je nog zo’n 1,5 meter van de hole en in je hoofd hoor je dat kleine stemmetje dat zegt; nu zal je zien dat je deze putt ook mist en dan kom je er nog met een vijfje vanaf. En ja hoor, je pakt je kaart en vult een vijfje in, en dat alleen maar door die PITCHMARK! Buiten het feit dat je score er niet beter van wordt, is het ook nog eens heel slecht voor de greens en wordt het er allemaal niet mooier van. In een week kunnen er ca. 1000 golfers over een green heen lopen. Al zou maar 5% van de golfers zijn/haar bal op de green spelen en zijn/haar pitchmark niet repareren, dan heb je dus nog een enorme schade.

Wat is het toch waarom “golfers” dit vergeten?
Regelmatig kijk ik naar andere golfers in de baan en let dan specifiek op hun regelkennis. Ik ben zelf iemand die regels en etiquette belangrijk vind, maar nog belangrijker vind ik dat de golfbaan er gezond en zo onbeschadigd mogelijk bij moet liggen. Er zijn meerdere redenen waarom golfers pitchmarks niet te repareren;

  1.  gewoon vergeten
  2. te enthousiast over hun approach ( weer vergeten )
  3. denken dat hun bal niet op de green was geland
  4. kunnen hun pitchmark niet vinden

Een tip!
Een snelle en simpele manier om dit te doen heb ik geleerd van een greenkeeper die dagelijks ca. 10 pitchmarks per green repareert ( per dag en per green ). Het maakt niet uit wat voor slag je had, je moet een pitchmark repareren! Ook al is deze niet van jou. Je loopt de green op, markeert je bal en zoekt een pitchmark. Als je er echt geen één kan vinden dan zou dat heel mooi zijn, maar in de meeste gevallen zie je er zo een paar op de green. Je hoeft ook niet gelijk van je hobby je werk te maken, maar dit is wel een prettige manier om te golfen.

Hoe moet je eigenlijk een pitmark repareren?
Voor sommige golfers is het maar beter dat zij hun pitchmark vergeten te repareren. Als je hen een pitchvork in de handen geeft dan blijft er maar weinig green over. Alsof ze een bord met aardappelen aan het prakken zijn! Soms als je over een green loopt dan zie je van die pitchmarks die wel gerepareerd zijn maar niet op de juiste manier. Wat is dan wel de juiste manier?

Klik hier voor een video-uitleg, dan weet je precies wat ik bedoel!

Pitchfork kopen?
Check hier de beste pitchfork aanbiedingen!

pitchfork-kopen-aanbieding

Pitchfork V.A. €1,95

 

Interessante golfblogs gerelateerd aan dit Golfblog? Doe er je voordeel mee;

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste golfswing tips om je golfspel te verbeteren, scherpe greenfee acties, golfaanbiedingen van golfbanen in Nederland, golf en diner arrangementen, coole golfblogs, goedkope golfkleding in de aanbieding of de nieuwste golfclubs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

[newsletter]