Golfpaspoort “het vervolg”

Het Golfpaspoort brengt een verandering! De golfer heeft al diverse media berichten voorbij zien komen en reageerd geschokt. Diverse media schrijven koppen als; NGF en NVG hebben ruzie, spanning tussen NGF en NVG, NVG steelt stappenplan NGF. Maar goed, media blijft media. We hebben een mail ontvangen van de NVG met daarbij een kleine presentatie. We hebben dit doorgenomen en het doel is fantastisch maar we missen alleen nog de echte aansluiting met het stappenplan van de NGF, en dat terwijl de NVG hier wel een combi in ziet. De combi is er wel alleen pas op het laatst. Dus als de golfer alles heeft gedaan volgens het boekje ( het Golfpaspoort ) dan is er de aansluiting met de NGF. Dat de NGF zich een beetje gepasseerd voelt snappen we wel.

Wat is het?

Het Golfpaspoort is een boekje dat beginnende golfers houvast biedt bij de kennismaking met golf. Door ervaring op te doen verzamelen spelers stempels waarmee ze naar een volgend niveau baanpermissie kunnen gaan. Het boekje is gratis, voor de bijbehorende baanpermissies is een bedrag per jaar verschuldigd. Er zijn baanpermissies op drie niveaus, waarbij het hoogste niveau geaccepteerd gaat worden op de deelnemende banen plus de bij de EGCOA ca. 800 aangesloten banen in het buitenland.

Planning invoering

In maart wordt gestart met de pilot: het Golfpaspoort wordt dan getest. We hopen vervolgens, op verzoek van veel banen, klaar te zijn vóór de Nationale Open Golfdagen op 21 en 22 april, zodat u het Golfpaspoort daar kunt uitdelen.

Golf waarde geven voor spelers

De afgelopen 5 jaar zijn er ca. 100.000 geregistreerde golfers bijgekomen, waarvan in toenemende mate het overgrote deel aangesloten is bij een virtuele vereniging. De rondes op de golfbanen nemen echter niet toe. Naar onze mening gaat er dus structureel iets fout in onze branche: nieuwe golfers spelen geen golf na het behalen van het GVB.

Onze stellige overtuiging is dat het traject vóór het behalen van het GVB geoptimaliseerd kan worden. De huidige praktijk is dat het overgrote deel van de nieuw geregistreerde spelers met een te beperkt gedeelte van golf kennismaken.

Nieuwe golfers worden nu in ca. 10 uur klaargestoomd voor het examen, meestal door D-clubs. Dit levert golfers op die geen aansluiting hebben gemaakt met de bestaande community van de baan/club, de cultuur van de club/baan en dus is de waarde van golf veel lager voor hen. Als golf minder waarde heeft, dan geven personen er geen prioriteit aan.

Spelers thuis laten voelen

Spelers die na de 10 lessen hun GVB gehaald hebben weten hun weg niet goed te vinden op de golfbaan, zijn onzeker op de baan. Dit maakt golf niet aantrekkelijk. Hun focus heeft gelegen op het behalen van het examen en niet op het thuis worden in golf.

Het Golfpaspoort is een gids voor beginnende golfers om verder te komen in golf. Het is geen lesgids. De golfprofessionals zijn zeer goed in staat beginnende golfers te leren hoe een bal te slaan.

Geen focus op examen

Het Golfpaspoort biedt beginnende golfers houvast bij de kennismaking met golf met de focus op golf leren spelen ipv de focus op een examen te leggen.

Door lessen te nemen/te spelen/te oefenen verzamelen spelers stempels waarmee zij baanpermissies kunnen verkrijgen op verschillende niveaus.

Veel potentiële golfers maken nu niet de stap naar golf, omdat zij opzien tegen het een examen. Dit willen we doorbreken.

Ongestoord golf spelen

Beginnende golfers voelen zich geïntimideerd door betere en snellere spelers. Door de verschillende baanpermissies kunnen golfbanen hun beginnende spelers op daluren de gelegenheid geven om zonder stress en langzaam door de baan te gaan. Noem het de “leisure hours”. Onderzoek heeft aangetoond dat spelers boven de hcp 20 een ontspannen en langzame ronde golf prefereren.

Connectie met bestaande golfomgeving

De sociale waarde van golf is een groot goed. Om mensen de waarde van de community te laten ontdekken is het nodig om beginnende golfers in contact te brengen met ervaren golfers. Verschillende golfbanen brengen dit al in praktijk en het levert zeer goede resultaten op. Wij noemen het “golfbuddies”: ervaren golfers die beginnende golfers helpen door met hen te spelen. Aan het Golfpaspoort zit een systeem verbonden voor buddierondes.

Hiermee wordt de drempel die er nu is tussen de bestaande community en de nieuwe golfers geslecht. De nieuwe golfers zullen zich thuis aan voelen op de golfbaan.

Kritieken

Door onwetendheid is er wat kritiek ontstaan die we graag wat ophelderen.

Iedereen zomaar de baan op?

Nee, maar we gaan wel zorgen dat beginnende spelers in hun eigen tempo een ronde kunnen spelen zonder snellere spelers te storen en zonder dat snellere spelers hen storen. Golf is niet eenvoudig. Beginners moeten rustig de tijd krijgen om op hun eigen tempo hun rondes te lopen. Tempo wordt later van belang.

Zelfde als het 9-stappenplan van de NGF?

Het Golfpaspoort is er voor spelers die beginnen met golf t/m het niveau van baanpermissie. Stapsgewijs wordt de spelers golf bijgebracht. Wat ons betreft kan het 9-stappenplan, waar alleen de eerste stap overlapt met het golfpaspoort, uitstekend aansluiten. De NVG ziet het als complementaire producten.

Kunnen spelers 10 slagen over 1 hole doen?

Indien beginnende golfers 10 slagen nodig hebben op 1 hole dan moeten we het regelen dat dit mogelijk is zonder dat spelers overlast voor elkaar veroorzaken.

Het doel blijft de nieuwe en bestaande golfer meer te laten golfen. Wat betreft de nieuwe golfers zit de golfbranche nog steeds in een groeifase. Het is alleen zo dat de nieuwe golfer minder rondes loopt. Er zijn volgens ons genoeg redenen om dit te verklaren; Weer, financiën, tijd, prioriteit. Maar de NVG en de NGF denken niet dat het daar aan ligt. Het ligt aan de begeleiding en procedure hoe de golfer start. Snel je GVB halen is zo’n voorbeeld. NVG zegt dat als mensen een spoedcursus volgen, dan hebben ze na afloop nog geen gevoel of klik met een golfbaan of golfers. Sterker nog het werkt juist averechts. Een deel daarvan is waar! Maar ligt het ook niet aan andere factoren dat deze golfer niet meer komt? Prijs lidmaatschap, prijs greenfee, prijs golfles en prijs materialen? Op het moment dat je een cursus kan doen voor €200,- in 3 dagen dan klinkt dat aantrekkelijker dan 3x per maand voor €30,- per keer ( gemiddeld 15 lessen nodig! ). Dat dit soort acties eraan zouden komen was allang bekend. Mensen hebben weinig tijd en niet meer zoveel geld, dus dan maar goedkoper en snel! Gewoon een slim idee. Wij zijn wel van mening dat je de sport beter kan leren en voelen als je er wat langer over doet! Er zijn dan ook genoeg aanbiedingen en acties om  je alvast een beetje wegwijs te maken in het golf. Neem nou deze actie van Naarderbos; 5 golflessen voor €50,- .Je hebt je GVB niet na afloop maar je weet wel of je het leuk vindt of niet. Een paar lessen erbij en je hebt op een verantwoorde manier je GVB gehaald.

Zie hier de hele presentatie- Nationaal Golfpaspoort presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaja je moet het maar allemaal bedenken! Positief of negatief, één ding is zeker het Golfpaspoort komt er!