pitchmark repareren

Pitchmark? Hoe irritant!

Een achtergelaten golf pitchmark staat zeker in de top 5 ergernissen van een golfer. Het staat niet mooi en het putten wordt er niet beter van. Als golfer klaag je over het weer of over de greenkeeper, maar het is juist de greenkeeper die de golfgreen herstelt en de golfbaan er beter uit laat zien. We hebben diverse etiquette en afspraken gemaakt over het herstellen van de pitchmark tijdens golf maar veel golfers houden zich er niet aan! In dit golfartikel meer info over de pitchmark en de beste pitchfork. Wat advies en tips en aandacht voor de vraag “hoe repareer je een pitchmark tijdens golfen?”.

pitchmark golf

Pitchmark golf

Een golf pitchmark is een inslag van de golfbal op de green, dus een soort van krater of gat. Je speelt de bal hoog aan en deze landt op de green en dit creëert een inslag. Als je deze pitchmark niet op de juiste manier herstelt duurt het heel lang voordat het gat weg is, of het gras weer mooi gaat groeien. Buiten het feit dat een pitchmark op de green niet mooi staat is het irritant als je moet putten. Stel je hebt alleen maar gaten in de green en daardoor mis je een putt dan zou dat heel zonde zijn.

Wat doet een pitchmark met de green?

Op een drukke zomerdag kunnen er zomaar 190 golfers over de green heenlopen. Naast het lopen en het putten hebben we dus de pitchmark inslag. Niet elke golfer slaat de bal op de green maar stel dit is zo’n 60% dan hebben we het nog over 114 pitchmarks per dag. 20% van deze golfers vergeet zijn of haar golf pitchmark te herstellen, wij denken meer, maar dan blijven er 23 pitchmark ofwel inslagen over. Een green of het gras van de green doet er ongeveer 2 weken over om de schade te herstellen.

Op 16 januari 2018 plaatste greenkeeper Gary Byrne op twitter een foto van de vierde hole van de par-3 baan bij Galway Bay Golf Resort aan de westkust van Ierland. Om duidelijk te maken hoeveel pitchmarks er op deze green niet of nauwelijks gerepareerd worden.

golfballs on green

Hoe repareer je een pitchmark met golfen?

Voor sommige golfers is het maar beter dat zij hun pitchmark vergeten te repareren. Als je hen een pitchvork in de handen geeft dan blijft er maar weinig green over. Alsof ze een bord met aardappelen aan het prakken zijn! Soms als je over een green loopt dan zie je van die pitchmarks die wel gerepareerd zijn maar niet op de juiste manier. Wat is dan wel de juiste manier? De juiste manier is niet lepelen maar drukken.

pitchmark repareren

Pitchmark golf repareren

Pitchfork voor pitchmarks

Een pitchfork is een handige tool om de pitchmark te repareren. Op bijna alle golfbanen is deze pitchfork verplicht en dat komt ook vaker terug uit de etiquette. Daarnaast hoort een pitchfork op zak hebben tijdens je rondje golf wel een beetje onder de noemer “normen en waarden”.

pitchfork golf

Pitchmarks en golfers

Regelmatig kijk ik naar andere golfers in de baan en let dan specifiek op hun regelkennis. Ik ben zelf iemand die regels en etiquette belangrijk vindt, maar nog belangrijker vind ik dat de golfbaan er gezond en zo onbeschadigd mogelijk bij moet liggen. Het is mij opgevallen dat er meerdere redenen zijn waarom golfers pitchmarks niet te repareren;

  1. gewoon echt vergeten
  2. te enthousiast over hun approach ( weer vergeten )
  3. denken dat hun bal niet op de green was neergekomen
  4. kunnen hun eigen pitchmark niet vinden

Tip voor een mooie green!

Een snelle en simpele manier om er met elkaar voor te zorgen dat de green er als een biljartlaken uit ziet? Het maakt niet uit wat voor slag je had, je moet een pitchmark repareren! Ook al is deze niet van jou. Je loopt de green op, markeert je bal en zoekt een pitchmark. Als je er echt geen één kan vinden dan zou dat heel mooi zijn, maar in de meeste gevallen zie je er zo een paar op de green. Je hoeft ook niet gelijk van je hobby je werk te maken, maar dit is wel een prettige manier om te golfen.

pitchmark repareren

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief
Bekijk hieronder nog meer golf blogs met leuke golfswing tips, golfclubs reviews, vergelijkingen en meningen over golfbanen van andere golfers.

Golfen in de regen? 10 tips!

We gaan weer naar de periode met regen, wind en kou. Toch kan je in deze periode nog steeds perfect golfen.
10 snelle tips!

Hoe gebruik ik mijn driver?

Heb jij dat ook? Dat je een mooie driver in je golftas hebt, maar deze eigenlijk te weinig gebruikt. Of als je hem wel gebruikt dat je vaak de fairway mist?

De beste golfhandschoenen

Afgelopen maanden heeft een jury uit Amerika 45 golfhandschoenen getest. Er werden verschillende testen gedaan die zouden moeten bepalen welke golfhandschoenen de beste zijn. Uiteraard werd er ook gekeken naar de prijs/kwaliteit en dit was verrassend.

Golfen op Texel

De Texelse, een uitdagende 18 holes golfbaan! Vanaf het voorjaar 2014 zijn alle holes te bespelen en heeft de Texelse een volwaardige golfbaan. Ben jij er al geweest.

De beste golf cadeau tips!

De beste golf cadeaus 2022! Voor de één een dozijn golfballen en voor de ander een nieuwe driver… prijzen vanaf €8,95 tot wel €500. Alle trends leuke golf gadgets op een rij.

Hoe kan ik verder slaan met mijn driver?

Recht of ver? Links oplijnen of maakt dat niks uit? Je wil gewoon verder slaan maar dan heb je toch echt een goede basis nodig.

Hoe gebruik ik mijn putter?

Je ziet de pro’s op de televisie en je droomt ervan. Een putt van 12 meter midden in de hole! Is het je ook wel eens opgevallen dat deze pro’s bijna geen 3-putts maken? Dat is juist de kracht om een goede score binnen te brengen en je handicap te verlagen. Geen 3-putts meer!
Wil jij weten hoe?

De beste golf poloshirts

Tijdens het mooie weer is er niks lekkerder dan in je poloshirt golfen. Lekker in je korte mouwtjes de baan over en geen enkele belemmering van zware strakke golfkleding in je golfswing. Golf poloshirts zijn niet alleen heel fijn maar op veel golfbanen zelfs verplicht.