chippen

Chippen golf

Chippen is een slag die tijdens het golfspel veel aan bod komt, een bepaalde techniek vraagt en afwijkt van de normale golfswing. Vaak wordt de green gemist en moet er een kleine afstand tot de hole overbrugt worden en dat doe je met chippen. Toch is een chip ook de slag die veel golfers heel moeilijk vinden en waar veel golfers punten mee verliezen. In dit golfartikel geven we je een paar handige golftips om beter te chippen en wel punten te pakken. We leggen je uit met welke golfclubs je chippen het beste kunt doen en we geven antwoorden op vragen als; hoe chip je met golf en wat het verschil is tussen chippen en pitchen. Binnen een paar simpele stappen middels het bekijken van een leuke video leer je chippen als een pro!

Wat is chippen?

Chippen is een slag binnen golf die meestal plaatsvindt binnen een paar meter van de hole. Je moet dus nog een kleine afstand tot de vlag overbruggen en dat doe je middels de chippen. De golf chip is compact, stabiel en kent een andere houding dan de stand bij de normale golfswing. De bedoeling is natuurlijk om de bal zo dichtbij mogelijk bij de vlag te chippen of uit te holen. Volgens ons doen veel golfers er veel te moeilijk over en zijn er simpele trucjes die ervoor zorgen dat je chippen makkelijker uit kunt voeren!

Hoe chip je met golf?

Als je online zoekt naar hoe je moet chippen dan word je gek van alle adviezen en tegenstrijdigheden. Chippen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en hoe je ook staat, welke golfclub je neemt of wat je ook doet, het doel is om de bal zo dicht mogelijk bij de hole te krijgen…. al ga je op je knieën zitten!

Welke club gebruik je met chippen?

Welke golfclub je moet gebruiken hangt af van de ligging. Lig je randje green in de frinch dan is een ijzer 7 prima, maar lig je in hoger gras dan is een wedge een betere optie. Ook speelt de afstand, de glooing van de green en andere obstakels (sprinkler) een rol in de clubkeuze bij een goede chip.

Ligging van de bal

 • Kijk hoe je bal ligt. (hoog of kort gras)
 • Afstand tot de hole.
 • Obstakels? (kan ik de bal meer laten rollen, of moet ik de bal echt door de lucht heen slaan).
 • Rekening houden met de slope van de green.

Clubkeuze maken

 • Dik gras = een graden wedge, SW,PW.
 • kort gras = ijzer 6, 7 of 8.
 • Obstakel = een graden wedge, SW, PW.

Stand en houding

 • Voeten dichter bij elkaar (geen normale swingstand).
 • Richting is 11 uur tot gewoon recht op het doel.
 • Dik gras of hoge bal = 11 uur.
 • Kort gras zonder obstakels = 11 uur tot recht op het doel.

Controleren en voelen

 • Controle van waar je de bal wilt laten landen.
 • Controle van de punten 1, 2 en 3 hierboven.
 • Oefenswing om te voelen wat de bal en club gaan doen als je slaat.

Uitvoering en doen

 • Zo snel mogelijk na je oefenswing de bal spelen.
 • Focus op de bal.
 • Gewoon doen.

Verschil Chippen en pitchen?

Het verschil tussen chippen en pitchen is eigenlijk heel simpel. Een chip is een slag waarmee de bal laag vliegt en redelijk doorrolt. Een pitch is een slag waardoor de bal hoger gaat en waar de golfbal eerder stopt. De pitch is voor de langere afstanden en chippen voor kortere afstanden.

Golfaanbieder.nl nieuwsbrief
Bekijk hieronder nog meer golf blogs met leuke golfswing tips, golfclubs reviews, vergelijkingen en meningen over golfbanen van andere golfers.

Goedkope driver

Een goedkope driver kopen maar één die wel goed slaat? Het kan, niet alle goedkope drivers zijn flut! In dit golfartikel een aantal drivers waarmee je best ver kunt slaan, vergevingsgezind zijn en betaalbaar.

Bunkerslag golf

Dikke drive, strak ijzertje naar de green ennnnnn plop, de bunker in. Het ging tot nu toe zo lekker maar voordat je de bal uit de bunker hebt! Steek je kop niet in het zand beste golfer want met deze tips is er hoop.

Pitchen golf

Nog ongeveer 60 meter tot de hole. Een fullswing met een pw kan niet want daarmee sla je 80 meter en dan gaat de bal over de green… Er blijft 1 optie over en dat is pitchen! In dit artikel leggen we je uit hoe je dat het beste kunt doen.

Golfweather app

De Golfweather app! 40.000 golfbanen en een andere manier om data te verzamelen. Steeds meer golfers gebruiken deze app om te zien wat voor weer het is of wordt op de golfbaan waar ze gaan golfen.

Golf Chip Game

Wil je beter chippen in golf of ben je het spel beerpong zat? Dan is er de golf chip game. Daag je vrienden uit en speel dit leuke golfspel. Diverse spelvarianten garanderen een leuke avond!

5 beste golfbanen in Turkije

Voor de echte golfliefhebber is er in Turkije maar één plek waar hij echt tot zijn recht komt: Belek. Belek is een relatief nieuwe toeristische bestemming. Toeristen komen voor de heerlijke stranden, de prachtige natuur en de golfbanen!

Beste driver 2023

De beste drivers 2023? In dit golf artikel een handig overzicht van de modellen van 2023 en we zijn er nog niet he?

De beste golfhandschoenen

Afgelopen maanden heeft een jury uit Amerika 45 golfhandschoenen getest. Er werden verschillende testen gedaan die zouden moeten bepalen welke golfhandschoenen de beste zijn. Uiteraard werd er ook gekeken naar de prijs/kwaliteit en dit was verrassend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *