Golfen

Golf of golfen? In dit golf artikel geven we je alle informatie over golfen. We gaan het hebben over golflessen en beginnen met golf. Wat heb je nou precies nodig als beginnende golfer? Hoeveel kost golfen per jaar en is golf duur? Met welke kosten moet je rekening houden als je zelf gaat golfen? Kun je echt je golfvaardigheidsbewijs halen in 1 weekend? Moet ik als beginnende golfer andere golfclubs kopen? Waar slaan als die regels en golf etiquette op en is dat echt nodig voor het GVB? Dus kortom, alles wat je wilt weten als je begint met golfen. Van je eerste kennismaking met golf tot het behalen van je handicap GVB. Naast deze info geven we je trouwens een overzicht van diverse Golfbanen in Nederland. Ook delen wij onze ervaringen met beginnen met golfen en geven we je inzicht in de diverse golf materialen en golfclubs.

Beginnen met golf

Om het een beetje overzichtelijk te houden hebben we ons artikel opgebouwd in een aantal punten.

Golfspel

Het doel van golfen en het golfspel is om de bal in zo min mogelijk slagen in de hole te krijgen. Dit herken je misschien nog wel bij het spelletje midgetgolf. Golf is een lastig spelletje. Je speelt golf met een golfbal en een golfclub. Let op, dit noemen wij golfers geen stok of stick maar een golfclub! Het golfspel zelf is erg verslavend en er zijn dus maar weinig beginnende golfers die stoppen met golf. Als je éénmaal als beginnende golfer de bal een beetje goed leert raken dan ervaar je snel het golf-gevoel.
Golfen doe je op een golfbaan en deze bestaat uit 18 holes of minimaal 9 holes. Een hole is een plek op de golfbaan waar zich op dat moment jouw golfspel plaatsvindt. Je probeert elke hole in zo min mogelijk slagen te spelen. Een hole bevat meerdere aspecten waaronder, de afslagplaats, fairway, , rough en een green. Daarnaast zijn er ook nog bunkers met zand en hindernissen. Op sommige holes kan er een waterhindernis zijn of iets anders.

Het golfspel begint altijd op de afslagplaats ofwel de tee. Het doel is om de golfbal op de fairway te slaan en daarna of meteen naar de green. Dit is het stuk gras waar de vlag staat en de golfbal in moet. De fairway ligt in bijna alle gevallen in het midden van de golfbaan met daarbuiten de rough. Aan beide kanten van de fairway ligt deze rough. In de rough is het gras hoger en vanuit dit gras is het moeilijker de bal te raken. In de rough staan ook vak struiken, bosjes of bomen die het helemaal moeilijk maken. Vanaf de fairway en vanuit de rough probeer je zo snel mogelijk de bal op de green te slaan. Op of in de green zit de hole. Het gat in de grond waar de bal in moet. Eenmaal je bal in de hole geslagen ga je direct naar de andere tee. De afslagplaats van bijvoorbeeld hole 2.

Hieronder een overzicht met de verschillende aspecten:

Het golfspel zelf
Je gaat alleen of met een groep, dat noemen we een flight” van twee tot vier personen de golfbaan op. Een flight bestaat uit maximaal 4 golfers en op sommige golfbanen mogen dit er maar 3 zijn. Iedereen slaat af van de teebox maar dit kan wel van verschillende afstanden zijn.  Golfbanen kennen namelijk verschillende soorten teeboxen. Een heren en een dames teebox bijvoorbeeld. Als iedereen heeft afgeslagen slaat vervolgens de golfer wiens bal het verst van de hole af ligt. Als de golfer van wie de bal het verst ligt heeft geslagen dan is de volgende speler die het verst ligt. Zo gaat het door totdat elke golfer met zijn golfbal op de green ligt. Alle slagen worden tussendoor netjes per golfer bij elkaar opgeteld. Sla je hem in een hindernis of buiten de baan dan gelden er andere regels en kan het zo zijn dat je er een extra slag moet bijtellen.
Eenmaal op de green aangekomen gaan alle golfers putten. Ook hier wordt het eerst de bal gespeeld die het verste van de hole ligt. Voordat je gaat putten kijk je op de green naar pitchmarks. Dit zijn de plekken, of ook wel inslag genoemd, waar de bal de green heeft geraakt. De green heeft namelijk een ander soort gras en ondergrond waardoor dit gedeelte veel sneller beschadigd. Omdat je graag wil putten op een vlakke green zonder gaten en hobbels moet je deze plekken prepareren. Dit doe je doormiddel van een klein vorkje wat golfers pitchfork noemen. Ook al kun je jouw pitchmark niet vinden is het toch van belang dat je er 1 prepareert. Nadat elke golfer een pitchmark met zijn of haar pitchfork heeft geprepareerd kan iedereen putten.
Liggen er golfballen in de weg die de hole blokkeren dan mogen deze worden opgepakt. Voordat je de bal oppakt moet deze wel gemarkt worden. Dit doet elke speler met zijn eigen golfbal door eerst een marker, een muntje, achter de bal te leggen en dan pas de golfbal op te pakken.

De bal ik de hole putten of slaan noemen we in golf uitgeholed. Als iedereen heeft uitgeholed dan pak je zo snel mogelijk je spullen en loop je volgens de aangegeven route naar de volgende hole. Daar aangekomen noteer je de score van de vorige hole en mag degene met de laagste score afslaan.

Golfbaan

Zoals ik al eerder schreef heeft een golfbaan 18 maar ten minste negen holes. Alle golfbanen in Nederland zijn verschillend en dat merk je niet alleen maar aan de holes van de golfbaan. Per golfbaan in Nederland verschillen de greenfee prijzen enorm. Greenfee is een soort van starttijd of entree die je kunt boeken. Hier later meer over.

De golfbaan zelf kent bepaalde elementen die elke hole weer terugkomen:

 • Afslagplaats
 • Fairway
 • Rough
 • Green

Daarnaast een paar elementen die per golfbaan of hole verschillen:

 • Bunkers
 • Water hindernis
 • Hindernis

Hindernissen

Zoals je ziet zijn er 3 soorten hindernissen: bunkers (zandkuilen),  waterhindernissen (vijvers en sloten) en gewone hindernis. Dit kan bijvoorbeeld een kuil of berg zijn.

Obstakels

Ook staan er bankjes, paaltjes, informatieborden of andere voorwerpen in de baan. Dit noemen we obstakels. Er zijn vaste en losse obstakels. Een hark in de bunker om het zand aan te harken is bijvoorbeeld een los obstakel. Voor losse of vaste obstakels gelden speciale regels.

Abnormale terreinomstandigheden

Naast de obstakels zijn er ook abnormale terreinomstandigheden. Dit zijn molshopen, konijnenholen en andere gaten van gravende dieren.. Ook kun je tijdens het golfspel last hebben van losliggende takjes, blaadjes, steentjes, dennenappels, eikels en andere losse natuurlijke voorwerpen.

 

Lengte van de golfbaan

Elke golfbaan is anders en zo ook elke hole. De verschillende holes kennen allemaal een eigen lengte. De holes op een golfbaan zijn dus niet even lang. De ene keer speel je een hole van 134 meter en daarna is de hole misschien wel 400 meter. Er zijn drie soorten holes en deze kennen verschillende afstanden:

 • Par-3 (tot ongeveer 230 meter)
 • Par-4 (tot ongeveer 430 meter)
 • Par-5 (vanaf circa 430 meter)

De getallen in het woord “par” geven aan hoeveel slagen een goede golfer nodig heeft om de bal vanaf de afslagplaats in de hole te krijgen. Als het je lukt om bijvoorbeeld een par-3 van 134 meter in 3 slagen weet uit te holen dan speel je een par. Het kan natuurlijk voorkomen dat je 1 slag meer nodig hebt en er 4 slagen over doet. Hier hebben we in golf weer andere termen voor!
Als je een par-3 in drie slagen de bal weet uit te holen dan speel je de hole in par. Als je er vier slagen over doet dan maak je een bogey. Vijf slagen is een dubbele bogey en zes een triple bogey. Doe je er 2 slagen over, dus 1 onder de par dan heb je een birdie. Sla je de bal in 1x in de hole dan sla je een welbekende hole in one.

Voorbeeld par-3

1 slagen = hole in one
2 slagen = birdie
3 slagen = par
4 slagen = bogey
5 slagen = double bogey
6 slagen = triple bogey

Naast bovenstaand voorbeeld hebben we in de wereld ook Par-3 golfbanen. Dit zijn golfbanen die alleen maar bestaan uit par-3 holes. Je zult op deze golfbaan dus geen par 5 tegenkomen van 450 meter. Deze golfbanen zijn meestal perfect om je korte spel te oefenen en zijn vaak ook goedkoper omdat ze kleiner zijn.

Kleuren paaltjes op de golfbaan

Als je op de golfbaan loopt dan zal het je als snel opvallen dat er gekleurde paaltjes op de baan staan. Meestal niet op de fairway maar er omheen of bij water. Deze paaltjes geven een bijzondere situatie aan. We kennen de kleuren wit, geel, rood en blauw als kleuren paaltjes op de golfbaan. Elke kleur heeft een andere betekenis en kent een eigen regel.

Wit = out of bounds
Geel = Laterale waterhindernis
Rood = waterhindernis
Blauw = GUR ofwel ground under repair

Wit = out of bounds
De betekenis van het witte paaltje op de golfbaan is out of bounds. Als de golfbal achter dit paaltje ligt dan ligt de bal dus buiten de baan. Hiervoor krijg je een strafslag. Deze slag moet je dus bij je score tellen.

Geel = Laterale waterhindernis
De betekenis van het gele paaltje op de golfbaan is laterale waterhindernis. Als je golfbal achter of tussen deze paaltjes ligt dan lig je in de waterhindernis. Dit betekent nog niet dat je direct een strafslag krijgt. Kun ej

 

Rood = waterhindernis
De betekenis van het rode paaltje op de golfbaan

 

Blauw = GUR ofwel ground under repair
De betekenis van het blauwe paaltje op de golfbaan

Golfclubs

Een stick in golf wordt een golfclub genoemd. Er zijn verschillendegolfclubs. Bijvoorbeeld een golf driver of putter. Met een driver sla je heel ver en een putter gebruik je op de green. Elke golfclub gebruik je voor een bepaalde situatie. Als we praten over een paar golfclubs zeggen we eigenlijk golfset. Een golfset bestaat uit meerdere golfclubs. Je hebt 2 verschillende type golfsets. Je kunt slaan met een ijzeren golfclubs of graphite. Het verschil is het materiaal, het gewicht en de flexibiliteit. Een normale golfset kent ongeveer de volgende golfclubs:

Golf driver
Ijzers 3 t/m 9
Pitching wedge
Sand wedge
Putter

Een golf driver is een golfclub waarmee in veel gevallen op lange holes wordt afgeslagen van de tee. Daarna sla je met je ijzers (3 t/m 9) naar de green toe. Heb je nog maar een klein afstandje over naar de green dan kun je de bal pitchen met je pitching wedge. Kom je in het zand of de bunker terecht dan gebruik je je sand wedge. Eenmaal op de green pak je de putter om te putten.

Wist je trouwens dat eigenlijk de golfclub zelf de afstand bepaalt hoever je slaat? Goede golfers zeggen dat je golfswing altijd hetzelfde ritme moet hebben. Dus het maakt niet uit of jij met een driver of een ijzer 7 slaat, in beide gevallen swing je even hard. Hiermee bepaalt de golfclub de afstand.

Let op! Je mag met maximaal 14 golfclubs de baan in. Minder golfclubs in je golftas mag wel maar meer niet, daarvoor krijg je een straf.

Klik hier voor meer informatie over golfclubs kopen?

 

Golfkleding

Over golfkleding raken golfers en golfbanen niet uitgepraat. We kennen namelijk wat golfkleding betreft enkele etiquette. Het verschilt per golfbaan wat voor kledingvoorschriften er zijn. Bij de ene golfclub mag je vrij casual gekleed gaan en bij de andere golfbaan stellen ze eisen aan je golf outfit. Zorg er gewoon in alle gevallen voor dat het netjes en sportief is, dan zit je altijd goed. Golfen kun je natuurlijk prima in casual kleding. Een poloshirt, chino en trui of vest gaan helemaal goed op een golfbaan. Het enige waar je echt aan moet denken zijn golfschoenen. De prijs van de meeste golfschoenen ligt rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Naast golfschoenen heb je ook een golfhandschoen nodig. Hiermee heb je meer grip op je golfclubs. Een golfhandschoen kost ongeveer 12 euro.

Klik hier voor de beste golfkleding aanbiedingen?

GVB of het golfvaardigheidsbewijs

Golfbaanpermissie en GVB

We hebben het over het golfspel en de golfbaan gehad. Daarnaast hebben we ook de golfclubs en golfkleding besproken. Tijd om verder te gaan, namelijk voor het GVB. Het GVB golfvaardigheidsbewijs is bij veel golfclubs verplicht voordat je op een golfbaan mag golfen.

 

Van baanpermissie naar handicap 54 (GVB)

 1. Les

Vind je golf na een eerste kennismaking leuk? Dan kun je lessen boeken bij de leraar van de clinic of introductieles of bij een andere golfprofessional (golfleraar) in de buurt.
Een pro geeft individuele lessen maar ook groepslessen. Een individuele les kost vaak zo’n 25 euro per uur, groepslessen zijn goedkoper. Het voordeel van een groepsles is dat je meteen andere golfers ontmoet.

 1. Golfbaanpermissie

Op sommige kortere golfbanen mag je al meteen spelen, ook al heb je weinig ervaring. Maar voor langere banen heb je vaak golfbaanpermissie nodig. Dat is de eerste stap in golf.
Het eerste doel is dus golfbaanpermissie halen zodat je praktijkervaring kan opdoen. Golfbaanpermissie krijg je in het algemeen al na een aantal lessen in de golftechniek en nadat je de etiquette hebt geleerd (de baan- en veiligheidsregels, zie verderop). Per baan beslist een golfprofessional wanneer je vaardig genoeg bent om golfbaanpermissie te krijgen. De pro vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. Die golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen.

Tijd: Golfbaanpermissie haal je gemiddeld na zo’n zes lessen.

 1. Handicap 54 (voormalig GVB, golfvaardigheidsbewijs)

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je GVB (Golfvaardigheidsbewijs). Het GVB-examen is er niet meer, het is vervangen door een regelexamen en ‘handicap 54’. Handicap 54 is een soort instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 is geen examen, maar hoe haal je dan die handicap 54?  Allereerst door te slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club of baan of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je daarvoor examen op je club. Daarnaast speel je vanaf het moment dat je je golfbaanpermissie hebt ook rondes. Elke keer dat je de baan in gaat, houd je je score bij. Na elke hole vul je het aantal slagen in dat je over de hole hebt gedaan en zo kom je tot een totaalscore.

Als je een qualifying ronde speelt, telt de score mee voor je handicap. Je houdt in de ronde je score per hole bij en elke score levert een aantal stablefordpunten op. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, kan je via je club waar je de kaart hebt ingeleverd, een handicap-pasje aanvragen bij de NGF. Je kunt je score bijhouden op een papieren scorekaart maar het is nog makkelijker om een qualifying kaart te spelen met de app GOLF.NL. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort.

Zodra je handicap 54 hebt, krijg je een NGF-pas. Je ontvangt dan twee keer per jaar het glossy magazine GOLF.NL, je kunt gratis lid worden van De Golf Academie en je bent verzekerd onder een collectieve aansprakelijkheidsverzekering. Aan het begin van elk jaar krijg je een nieuw pasje.

Tijd: Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer 30 uur oefenen, maar getalenteerde golfers doen het sneller.

Lees hier meer details over de handicap in golf.
Test je regelkennis met deze quiz.

Materiaal

Voor de eerste lessen heb je nog geen clubs (golfstokken) nodig, de golfleraar kan ze uitlenen. Maar als je de sport leuk vindt en baanpermissie en handicap 54 gaat halen, dan wordt het tijd om eigen materiaal aan te schaffen. Laat je eerst goed adviseren door je golfprofessional. Je hebt niet meteen een volledige set clubs nodig, je kunt bijvoorbeeld beginnen met een ijzer-5, ijzer-7, ijzer-9, pitchingwedge, sandwedge en putter. Het is verleidelijk om op een aanbieding in te gaan of stokken over te nemen van een vriend, maar het is heel belangrijk dat de golfstokken passen bij jouw lichaam en swing: dat ze de juiste lengte hebben en dat de shaft (de steel) niet te stijf of te flexibel is. Je golfprofessional kan vertellen wat je nodig hebt en je kunt je ook oriënteren bij een goede clubfitter of een goede golfwinkel. Met te lange of te korte clubs leer je golf op een verkeerde manier en verkeerde clubs kunnen ook leiden tot blessures. Bij kinderen is het nog belangrijker dat ze de sport met het juiste materiaal leren. Over de aanschaf van golfclubs voor kinderen kun je hier alles lezen. Lees verderop meer bij ‘Wat kost golf?’

 

 

Wat je verder moet weten als je met golf begint

Je handicap verlagen

Het eerste doel van een beginnende golfer is om handicap 54 te halen (het voormalige GVB of Golfvaardigheidsbewijs). Vervolgens kun je je handicap verlagen. Dat doe je in qualifying wedstrijden of in qualifying ronden met vrienden of kennissen. Bij het behalen van meer dan 36 stablefordpunten in een ronde verlaag je je handicap. Het handicapcijfer geeft je speelsterkte aan. Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van 18 holes gemiddeld vijf slagen boven par speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte toch met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen.

Je handicap verlagen vereist oefening en ervaring. De NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie), PGA Holland (Professional Golfers Association) en NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties) hebben voor het hele traject van een golfer (van baanpermissie naar handicap 54 naar topgolf) het ‘9-stappenplan‘ ontwikkeld. Dit is een methodiek waarmee je zelf kunt bepalen hoe je je wilt ontwikkelen. Elke stap in golf wordt beschreven in een boekje. Wil je vooral plezier hebben op de golfbaan, dan kan dat al in Stap 1 of 2. Als je meer ambitie hebt, kun je nog beter worden via een goede begeleiding van de golfprofessional. Veel golfscholen en -leraren hanteren de lesopbouw van het 9-stappenplan. Het online verlengstuk van het 9-stappenplan is De Golf Academie. Dit is een digitaal platform waar je je golfregelkennis kunt testen, filmpjes kunt bekijken van oefeningen en je kaarten en rondes kunt invoeren. Zodra je handicap 54 hebt, krijg je gratis toegang t

Wat kost golf?

Wat kost golf?

Wat kost het om met golf te beginnen? Hoeveel kosten golflessen? Hoeveel kosten golfstokken, golfschoenen en andere zaken die je nodig hebt? Die vragen beantwoorden we hieronder.

Wat kosten golflessen?

 • Iedere golfbaan biedt beginnerslessen. Een kennismakings(groeps)les is soms gratis of kost ongeveer 20 euro.
 • De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 25 euro per 30 minuten op individuele basis.
 • Veel pro’s geven  groepslessen en dan is is het tarief lager dan 25 euro per 30 minuten. Zeker als je begint is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.
 • Jeugdlessen zijn vaak veel goedkoper dan lessen voor volwassenen.

Wanneer je bij een golfleraar naar de kosten van lessen informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is.

Wat kost golfmateriaal?

De stokken waarmee je een golfbal slaat heten clubs maar worden ook wel gewoon stokken genoemd. Op veel golfbanen kun je bij de eerste lessen als beginnende golfer clubs huren of lenen. Ben je zo ver om een beginnersset te kopen (een beperkt aantal stokken), dan moet je rekenen op een paar honderd euro (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs). De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan oplopen tot (ruim) boven de duizend euro. Een investering dus voor de lange termijn en daarom belangrijk om die met hulp van een golfleraar of clubfitter aan te schaffen.

Bijkomende materiaalkosten zijn de aanschaf van ballen, een golftas en een (eventueel elektrische) trolley als je je tas niet wilt of kunt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen. Heb je een krap budget, overweeg dan eventueel de aanschaf van tweedehands materiaal, zoals gebruikte golfballen (‘lakeballs’) die je online maar ook in reguliere golfshops kunt kopen. Verder moet je af en toe een zakje tees kopen voor een paar euro (hier leg je je bal op bij de afslag) en een pitchfork aanschaffen. Een pitchmark gebruik je om pitchmarks op de green te repareren en kost niet meer dan een paar euro.

Wat kost golfkleding?

Golf kun je spelen in casual kleding die je al hebt. Maar goede golfschoenen zijn wel een must. Die kosten rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Een golfhandschoen kost ongeveer 15 euro. Als je gegrepen wordt door de sport, dan is het verstandig om een goed regenpak aan te schaffen.

Wat kost een golfronde?

De baan in voor je eerste rondjes? Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een ‘greenfee’. De greenfee van een korte baan kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo’n 55 euro per persoon. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.

Veel golfbanen hebben interessante aanbiedingen zoals 10-rittenkaarten of zomer- en winterabonnementen. Of arrangementen waarbij je één bedrag betaalt voor een rondje golf én een lunch of diner. Een rondje golf is niet heel goedkoop maar je bent met negen holes wel twee uur bezig en met 18 holes zo’n vier uur. Met de inkomsten van greenfees, jaarkaarten en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan golfbanen betaald.

Tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen. Kijk daarom altijd op de website van de baan voor kortingen en speciale acties.

Wat kost een jaarkaart of clublidmaatschap?

Als je lid wordt van een golfclub met een eigen baan of een jaarkaart bij een baan koopt, dan ben je het voordeligst uit. Een lidmaatschap bij een club met onbeperkt speelrecht of een jaarkaart op een baan met onbeperkt speelrecht varieert tussen de 600 en 1200 euro. Sommige clubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer. Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap aan, bijvoorbeeld voor doordeweekse dagen, voor weekenden of voor daluren. Lid zijn van een club of een jaarkaart aanschaffen heeft veel voordelen: je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt meedoen aan clubtoernooien, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of NGF Najaarstour. Er zijn ook clubs zonder banen, bijvoorbeeld ANWB Golf. Die clubs regelen de handicapregistratie van spelers en organiseren toernooien.