Golfbanen en zonnepanelen

Duurzaamheid, MVO en energieprijzen 2024 vergelijken. Dit soort termen hoor je continue of je bent hier misschien mee bezig. Als je dit soort termen wilt implementeren in je organisatie moet je creatief zijn. Met trots vertel ik in dit artikel dat mijn vader zo’n persoon is. Betrokken in zijn werk, zijn hobby en zeer creatief. Hij is hoofdgreenkeeper bij 2 sportparken en golfbanen in Noord Holland / Amsterdam en heeft iets bedacht wat vrijwel uniek is in de greenkeeping. Het idee, energie van zonnepanelen benutten voor de beregening van greens.

Greenkeeper.nl

Het eindscriptie-plan van hoofdgreenkeeper Eddie Colpaart wordt binnenkort realiteit! Vier golfgreens in het Amsterdamse Stadsdeel Nieuw-West krijgen een eigen standalone beregeningssysteem. Het gaat werken op basis van zonne-energie.

Eddie schreef zijn plan twee jaar geleden en liet het al eens doorrekenen door deskundigen: ‘Ik heb het special geschreven voor situaties voor golfbanen met greens uitgemaaid op voetbalvelden, met greens die niet groter zijn dan 200 vierkante meter en die dichtbij waterpartijen liggen´, zegt hij. De door zonnepanelen op gewerkte energie wordt opgeslagen in een accu met een vermogen van 440 Ah. De opgewekte energie wordt gebruikt om de pomp aan te drijven. Het systeem is niet bedoeld om elektriciteit aan het net terug te leveren. ‘Een echt standalone systeem dus, en dat is echt uniek in de greenkeeping’, aldus de Amsterdamse greenkeeper.

Eddie Colpaart: ‘Ik heb ook gerekend aan de veldcapaciteiten en het hangwater in de bodem. Uit oogpunt van duurzaamheid ga ik met het systeem niet op basis van een overflow beregenen, maar met een watergift van circa 4 mm om de twee dagen.’ De pilot, waarmee Eddie overigens een award verdiende van de Amsterdamse Rotaryclub, wordt zowel op sportpark Ookmeer als op sportpark Sloten op twee greens uitgevoerd. ‘Als het gaat werken zoals ik hoop’, zegt Eddie, ‘kunnen we zelf dauwberegening toepassen om schimmelinfecties te voorkomen. Ook gaan we honderden arbeidsuren besparen.’ Een goede ondergrondse beregeningsinfrastructuur voor de greens ontbreekt namelijk op de beide sportaccommodaties, waardoor beregening tot dusverre veel tijd kost.

Een mooi experiment met veel voordelen!

Energie vergelijken 2024

Er zijn verschillende websites waar je onafhankelijk goedkoopste energie 2024 kunt vergelijken. Websites zoals energieaanbiedingenvergelijken.nl is zo’n site. Op deze website vergelijk je makkelijk de prijzen met de energievergelijker 2024.