Golfbanen Nederland

In dit golf artikel vind je diverse informatie over golfbanen in Nederland. We bieden je een overzicht van golfbanen Nederland en geven je informatie over de Nederlandse golfbanen per provincie. We laten je de top-50 golfbanen Nederland zien en schenken aandacht aan de mooiste golfbanen van Nederland. We hebben een overzichtelijke kaart waar je deze golfbanen in Nederland kunt vinden en hebben uiteraard nog leuke greenfee acties van golfbanen per provincie.

Golfbanen Nederland

Nederland telt ongeveer 210 golfbanen. Nederland heeft wel meer golfbanen maar deze 210 banen zijn de officiële golfbanen. Naast de officiële banen bestaan er ook nog golfbanen die geen status hebben. Nederland telt ca. 360.000 golfers die deze mooie golfbanen bezoeken. Het zijn uiteraard niet alleen Nederlandse golfers die op deze golfbanen golfen want de Nederlandse golfbanen trekken ook jaarlijks steeds meer golfers uit het buitenland. Er zijn toch aardig wat voordelen te bedenken om te golfen in Nederland waaronder de greenfeetarieven of de greenfeeprijzen. Veel Nederlandse golfers denken hier anders over maar toch vallen de greenfeetarieven op de Nederlandse golfbanen wel mee. Het kan altijd minder, maar als je kijkt naar de greenfee tarieven in  bijvoorbeeld Belek Turkije, Schotland of Portugal dan liggen de prijzen rond de €100. Uiteraard zijn de voordelen van de Nederlandse banen niet de greenfeeprijs maar zit het voordeel meer in de schitterende natuur die wij bieden, het redelijke weer, en het feit dat wij een aantal schitterende golfbanen hebben waar bekende golftoernooien worden gespeeld.

Golfbanen Nederland golftoernooien

Als we het hebben over deze golftoernooien dan moet je denken aan het KLM Open golf, Deloitte Open en misschien in de toekomst wel een keer The Ryder Cup. De Kennemer Golfclub en de Hilversumsche Golfclub hebben al heel wat jaren gastheer mogen zijn voor het bekende golftoernooi het KLM Open wat jaarlijks plaatsvindt op de Europesche Golftour.

Golfbanen Nederland kaart

Golbanen-nederland-kaart

Golfbanen Nederland per provincie

Nederland telt dus ongeveer 210 golfbanen maar over de verdeling van deze golfbanen raakt menig golfer niet uitgepraat. De meeste en vaak ook de grootste golfbanen en golfclubs  bevinden zich namelijk in de randstad gebieden. Hoofdsteden of grote plaatsen spelen hierbij een grote rol. Om steden als Amsterdam, Rotterdam, Den-Haag, Den Bosch en ook Eindhoven liggen veel golfbanen.  Deze randstad golfbanen worden ook vaak druk bezocht. Momenteel kent de provincie Noord-Brabant de meeste golfbanen met in totaal 46 golfbanen. Daarna komt Zuid-Holland met 43 golfbanen en gevolgd door Noord-Holland met 40. Er is wel wat voor te zeggen dat in deze provincies de meeste golfbanen liggen omdat daar ook meer mensen en golfers wonen. Daarnaast zie je in deze provincies ook veel meer buitenlandse golfers die komen golfen omdat zij in de buurt verblijven. Dit staat weer in verband met toeristische trekpleisters, natuurgebieden, vliegvelden, grote bedrijven of andere typisch Nederlandse “dingetjes’.

Overzicht Golfbanen per provincie

Hieronder een overzicht van golfbanen per provincie. Zoals je ziet is het verschil groot. Met 43 golfbanen in Noord Brabant en maar 9 golfbanen in Friesland en de provincie Zeeland.

 • Noord-Holland (40 golfbanen)
 • Zuid-Holland (43 golfbanen)
 • Zeeland (9 golfbanen)
 • Utrecht (17 golfbanen)
 • Noord-Brabant (46 golfbanen)
 • Limburg (19 golfbanen)
 • Gelderland (32 golfbanen)
 • Overijssel (18 golfbanen)
 • Drenthe (14 golfbanen)
 • Groningen (8 golfbanen)
 • Friesland (9 golfbanen)
 • Flevoland (11 golfbanen)

Hoeveel golfbanen en golfers per provincie?

Noord-Holland heeft 40 golfbanen en 81.000 golfers
Zuid-Holland heeft 43 golfbanen en 78.000 golfers
Zeeland heeft 9 golfbanen en 4.600 golfers
Utrecht heeft 17 golfbanen en 42.000 golfers
Noord-Brabant heeft 46 golfbanen en 71.500 golfers
Limburg heeft 19 golfbanen en 17.000 golfers
Gelderland heeft 32 golfbanen en 33.700 golfers
Overijssel heeft 18 golfbanen en 16.500 golfers
Drenthe telt 13 golfbanen en 6.250 golfers
Groningen heeft 8 golfbanen en 7.200 golfers
Friesland heeft 9 golfbanen en 5.700 golfers
Flevoland heeft golfbanen 11 en 7.700 golfers

 Top 50 golfbanen van Nederland

Elk jaar vinden er diverse analyses plaats over de polls en reviews van de beste golfbanen. Golfers kunnen stemmen op hun favoriete golfbaan en daarnaast is er een commissie die zich bezighoudt met het vormen van de “Top 50 golfbanen van Nederland” lijst. Er vinden bijna geen wisselingen plaats in deze Top 50 golfbanen lijst op een enkele golfbaan na.

Er zijn bepaalde spelregels verbonden aan het maken van deze ranglijsten zoals; Golfbanen moet meer als een par 30 zijn en voldoende beoordelingen hebben. Jaarlijks is de golf website Leadingcourses.nl de site waar deze ranglijst Top 50 wordt gemaakt.

Mooiste golfbanen van Nederland

Moeilijk te beoordelen want elke golfbaan heeft wel iets moois. Als golfer beoordeel je niet alleen de golfbaan op de mooie omgeving, aanleg, onderhoud, strakke greens maar speelt je resultaat ook mee. Het is de total-package van een golfbaan die de beoordeling laat gelden. Al jaren is er wel een Top ranglijst met mooiste golfbanen van Nederland. We geven er geen cijfer aan maar dit zijn de golfbanen die jaarlijks wel terugkomen in de rangking;

 • Koninklijke Haagsche G&CC
 • Noordwijkse Golfclub
 • The International
 • Utrechtse Golfclub ‘de Pan’
 • Hilversumsche Golf Club
 • Golfsociëteit De Lage Vuursche
 • Eindhovensche Golfclub
 • Kennemer Golf & Country Club
 • The Dutch

Golfbanen Ranking

Het is moeilijk om een actueel beeld bij te houden van de golfbanen Ranking. Er zijn diverse golfsites die de beoordelingen van golfers bijhouden maar dit geeft sinds enige tijd (vanaf begin 2014) een slecht beeld van de werkelijke ranking. Er zijn namelijk een paar golfbanen die hun eigen leden de golfbaan goed laten beoordelen zodat zij in de picture komen te staan en daarmee nieuwe leden proberen te werven en-/of greenfeespelers te trekken. Naast deze beoordelingen bestaat er natuurlijk wel de Top 50 golfbanen van Nederland en die verschilt bijna elk jaar wel hetzelfde. Vooral in de Top 15 vinden er weinig verschuivingen plaats.

Golfen op Golfbanen

De golfbanen in Nederland bieden voor elk niveau golfer wel iets unieks. Er zijn diverse (betaalbare) golfbanen voor zowel de beginnende golfer als gevorderde golfer. Als golfer moet je jezelf de vraag stellen wat je precies wilt. Hoeveel geldt wil je uitgeven aan een greenfee, wil je lange holes of korte, hoever wil je rijden om te golfen op zo’n golfbaan etc. etc. Kijk niet alleen in je eigen provincie maar steek die grens ook eens over. Vaak ontdek je super leuke golfbanen door te zoeken.

Golfaanbieder.nl biedt een overzicht van bijna alle greenfee acties, golfarrangementen en golf en diner aanbiedingen. Om dit overzicht zo actueel mogelijk te houden hebben we ook jou hulp nodig. Heb je gespeeld op een leuke golfbaan en gebruik gemaakt van een actie en-/of aanbieding, laat het ons dan weten.

Golfbanen zonder GVB

Op veel golfbanen is het GVB ofwel het golfvaardigheidsbewijs verplicht. Nederland biedt ook diverse golfbanen waar een GVB niet nodig is. In onderstaand overzicht zie je alle golfbanen Nederland waar je zonder GVB terecht kunt;

 • PH Golf Almelo in Almelo (Overijssel)
 • Golfclub Amstelborgh in Amsterdam (Noord-Holland)
 • Golfcentrum Amsteldijk in Amstelveen (Noord-Holland)
 • Golfclub De Breuninkhof in Bussloo (Gelderland)
 • Golfpark Exloo in Exloo (Drenthe)
 • BurgGolf Middelburg in Middelburg (Zeeland)
 • Golf Club BurgGolf St. Nicolaasga in Legemeer (Friesland)
 • Golfclub Ookmeer in Amsterdam (Noord-Holland)
 • Golf Resort de Purmer in Purmerend (Noord-Holland)
 • Dutch Golf Putten in Putten (Gelderland)
 • Golfbaan Velden in Velden (Limburg)
 • Golfbaan De Vlietlanden in Wervershoof (Noord-Holland)

Een mooie ontwikkeling van veel golfbanen in Nederland is, is dat je op de par-3 golfbanen ook zonder golfvaardigheidsbewijs mag golfen. Dit geldt zeker niet voor alle golfbanen maar het worden er wel steeds meer. Soms is een baanpermissie wel verplicht. Dit is een soort bewijs dat je wel een balletje kunt slaan maar nog geen golf handicap en-/of GVB hebt.

Golfbaan Brunssummerheide heeft een schitterende golfbaan gelegen tussen de natuurgebieden Brunssumerheide en de Schinveldse bossen. Brunssummerheide golf heeft maar liefst 45 holes en diverse karakters. Bossen met naaldbomen, jonge dennen, waterpartijen en strakke greens. Voor elk niveau golfer een beleving! Naast de golfbaan een hotel met clubhuis en een perfect restaurant. Altijd druk bezocht en gezellig. Alle golf acties van Brunssummerheide Golf
BurgGolf heeft 9 golfbanen in Nederland. De 9 golfbanen hebben ieder hun eigen karakter maar zijn in één ding duidelijk herkenbaar, en dat is de BurgGolf kwaliteit. De kwaliteit, service en uitstraling staan hoog in het vaandel bij BurgGolf. Elke baan wordt zorgvuldig onderhouden en dat merk je gelijk in je score! Uitgebreide oefenfaciliteiten, goede restaurants, vergaderfaciliteiten en nog veel meer! Alle golf acties van BurgGolf golfbanen
De Goese Golf in Zeeland is een zeer bekende golfbaan. Al vele greenfeespelers heeft De Goese Golf mogen ontvangen op zijn golfbaan. De Goese Golf heeft veel te bieden, waaronder een 18 holes par 72 A-status golfbaan, par-3 golfbaan, 22 afslagplaatsen putting/chipping green, lounge bar en vergaderzalen. Zeker het spelen waar, De Goese Golf Alle golf acties van De Goese Golf in Zeeland
Golfpark Efteling ligt aan de rand van het sprookjespark de Efteling en heeft een schitterende Golfbaan. Efteling golfpark heeft een zeer goed onderhouden golfbaan met leuke uitdagende holes en uitzicht op de Efteling pretpark. Geen één fairway ligt naast een andere en op elke hole kom je wel wat sprookjesachtig tegen. Mooi clubhuis met een gezellige sfeer. Als je gaat golfen op de golfbaan van de Efteling, dan is het 4-sterren hotel een aanrader. Golfen op golfpark de Efteling! Alle golf acties van Efteling Golfpark
Golf4all Harderwijk heeft een uitdagende par71, A-status golfbaan. Vele waterpartijen maken de baan lastig maar tevens interessant. Op het eerste oog lijkt de baan makkelijk, maar op elke hole kan je in de problemen komen. Grote bunkers, water, hoge rough en pittige greens. Leuke afwisseling tussen bos en polder. Zeer vriendelijk personeel en het clubhuis met uitzicht op de 18e hole straalt warmte uit. Je voelt je er al snel thuis! Alle golf acties van Golf4all Harderwijk
Golfbaan 't Zelle is gelegen in het mooie Achterhoekse landschap. De rust, natuur, uitzichten en de perfect onderhouden golfbaan van 't Zelle maken het compleet. Een volwaardige 18 holes golfbaan, een 9 holes par-3 golfbaan, een verwarmde en deels overdekte driving range, een pitch en putt area en een grote zandbunker zorgen ervoor dat elk niveau golfer zich hier vermaakt. Alle golf acties van Golfbaan ’t Zelle
Golfpark Almkreek ligt in Almkerk en heeft een schitterende golfbaan. Almkreek beschikt over een 18 holes golfbaan, een 14 holes par-3/4 golfbaan en een 9 holes par-3 golfbaan. Tevens zijn er diverse oefenfaciliteiten en een vrij nieuw clubhuis. Vrijheid, luxe en Brabantse gezelligheid zijn de kenmerken van Golfpark Almkreek. Alle golf acties van Golfbaan Almkreek
Golfbaan Amelisweerd is gelegen in Utrecht, naast het natuurgebied Amelisweerd. De golfclub is opgericht in 1997 en beschikt over een schitterend golfcomplex. Een 18 holes golfbaan, een 9 holes par-3 golfbaan en voldoende oefenfaciliteiten. De golfbaan is nu ca. 15 jaar oud en biedt een volwassen parkachtig landschap. Goed te bespelen voor ieder niveau golfer. Alles wordt perfect onderhouden, en er liggen zeer mooie greens. Uitdaging voor iedereen en voldoende ruimte om goed te scoren. Alle golf acties van Golfbaan Amelisweerd
Golfbaan Beemster heeft een 9-holes B-status golfbaan. Het in middenbeemster gelegen golfcomplex bezit een 9-holes golfbaan, drivingrange, golfschool, hotel en een paviljoen. Golfbaan Beemster lijkt simpel maar kent verschillende lastige holes met moeilijke greens en moeilijk gelegen waterhindernissen. Leuk eetpaviljoen met dakterras die uitzicht biedt over de golfbaan. Alle golf acties van Golfbaan Beemster
Golfbaan Bentwoud is onderdeel van het natuur-en recreatiegebied Bentwoud. Golfbaan Bentwoud biedt een 36 holes golfbaan met veel uitdaging. De zeer jonge baan met daar omheen een groot complex is de grootste van Zuid-Holland. Een groot clubhuis, golfacademy, drivingrange en vele mogelijkheden voor ontspanning en business maken een bezoek aan deze golfbaan zeker waard! Alle golf acties van Golfbaan Bentwoud

Top